Hеuer Monaco-то на Steve McQueen от Льо Ман отива на търг

Митичната връзка между високите скорости и часовниците е повече от известна, но едва ли има по-голяма еманация и синоним за нея от един от най-известните и важни модели в историята на киното, хорологията и съвременната попкултура въобще.

Представен за пръв път през 1969, ръчният часовник Heuer Monaco е един от първите самонавиващи се (автоматични) хронографи, който се разпознава отдалеч със своя квадратен корпус. Проектираният от Jack Heuer модел е кръстен на едноименната писта за Формула 1 и първоначално не е особено популярен, поне докато Steve McQueen не го избира за снимките на състезателния епос Льо Ман през 1970.

© Paramount Home Entertainment

Филмът на американския актьор остава в историята не само със страхотното съревнование между мъже, механици и издръжливи автомобили, но и заради неща, които остават скрити зад кулисите на продукцията, но играят съществена роля за нейния успех. Като главния механик на продукцията Haig Alltounian (господинът зад МcQueen на оригиналния филмов постер), който се грижи за сигурността на целия екип по време на дългите снимки.

McQueen оценява ролята му достатъчно значимо, за да му подари един от шестте хронографа Heuer Monaco, използвани в продукцията. Цялата случка се разиграва в последния снимачен ден на Льо Ман и е описана подробно от самия механик в документалния филм от 2015 Steve McQueen: The Man & Le Mans. Когато американският актьор му го подарява с благодарност, че е помогнал да остане жив през всичките тези месеци и скоростни отсечки, Alltounian първоначално отказва и предлага McQueen да го подари на неговата съпруга или син. Актьорът отвръща, че е твърде късно – вече го е гравирал задния капак с надпис To Haig Le Mans 1970.

Кариерата на Alltounian в моторните спортове продължава повече от три десетилетия рамо до рамо с легенди като Carroll Shelby, Ken Miles, Dan Gurney и Bruce McLaren. Понастоящем, Alltounian се наслаждава на своите старини като продължава да реставрира и поправя стари и класически мотоциклети. Очеивдно е и достатъчно далновиден, за да носи Heuer Monaco-то само няколко години, преди да го прибере в сейф за следващите близо 50 години и да го извади едва сега за търг на аукционната къща Philips такъв, какъвто го е получил – в идеално състояние и запазен вид.

Ако имате няколко свободни милиона и не се страхувате от задаващата се рецесия, сега е моментът да се сдобиете с малко филмова, автомобилна и попкултурна история на китката.

Аукционът Racing Pulse е в Ню Йорк на 12 декември. Повече информация за събитието има тук.