Свръхзвуковият XB-1 на Boom е (почти) готов за тестови полети

Американският авио стартъп Boom Supersonic прави още една важна стъпка към мечтата си за свръхзвуково бъдеще. Компанията от Денвър представя демонстрационният си прототип XB-1, който служи като показно за бъдещия свръхзвуков пътнически лайнер Overture.

Машината трябва да започне първите си тестови полети догодина в пустинята Мохаве, за да убеди още малко богати инвеститори в конвертируемоста и надеждността на технологията и да постеле пътя към първите комерсиални полети с пътници (евентуално) през 2029. В настоящия малък прототип има място само за пилота, докато бъдещият пътнически Concorde 2.0 ще може да превозва до 44 пасажери.

XB-1 e изработен от композитни материали и дълъг само 21 метра, като разчита на характерното делта крило за оптимална аеродинамичност. Демонстрационният прототип е снабден с три двигателя J85-15 на General Electric, способни да осигурят повече от 12 хиляди паунда тяга. За да спестят пари и време за разработка, компанията използва 3D принтиране за много от компонентите на XB-1, а спускащият се нос на Concorde е заменен с камери с висока резолюция в носа, които да помогнат на пилотите да виждат по-добре пистата пред себе си.

Ако всичко с предстоящите догодина тестове на XB-1 мине добре, Boom ще се съсредоточи върху построяването на своята фабрика и работата върху Overture. Макар да има сериозни амбиции да победи НАСА и други подобни старъпи като Aerion и Spike Aerospace в битката за първи свръхзвуков пътнически самолет от 50 години насам, Boom изостава малко от графика. Тестовите полети трябваше да започнат още през 2017, а първите пасажери да се качат на Overture още тази година, но явно ще трябва да почакаме още поне десетилетие.

Друго предизвикателство пред Boom е да разработи достатъчно добри технологии, които да намаляват нечовешкия гръм при преминаване на звуковата бариера и двигатели, които не съсипват природата. Простите сметки обаче показват, че двойно по-големите скорости струват билети с три нули отзад и много повече гориво, така че еколозите (а и обикновените пътници) няма как да са особено щастливи. Boom обещава да бъде въглеродно неутрална компания без повече подробности, но да видим.

Повече за Boom Supersonic има тук.