Stefano Pilati показва нежен среден пръст за пуританите

Random Identities обича да върви встрани от сериозния и претенциозен моден бизнес. Личната модна марка на Stefano Pilati продължава да представя своите фантастични колекции когато си иска и често извън календара, освен когато не участва като специален гост на мъжкото изложение във Флоренция.

Където и да се появява обаче, базираната в Берлин марка на бившия водач на Yves Saint Laurent обаче не спира да провокира тесногръдите пуритани с умело изследване на половите стереотипи и страшно семпло, но едновременно с това елегантно и привлекателно смесване на мъжките и дамски кодове и стереотипи в класическия гардероб.

Представеното малко след края на дигиталната модна седмица чисто ново филмче на Random Identities също не изневерява на нито една от горните думи. Красноречиво озаглавеното за настоящата ситуация Domestic (Between Wars) ангажира артиста M.J. Harper, режисьора Konstantin Bock и оператора Christopher Aounto за красив и много спокоен портрет на облеклото на Pilati от предишни, настоящи и бъдещи сезони в по спартански аристократичния берлински апартамент на Pilati.

Очевидната заигравка с приключилите съвсем наскоро ревюта висша мода и тяхното отдавна изгубено, но внезапно възстановено интимно минало за новия социално дистанциран живот е озвучена от лекия джаз на Isola Music и саксофониста Mat Clasen и деликатно подчертана от изящните и деликатни движения на Harper.

Балансът между тъгата и дестрабилизацията и между чувството за надежда и нуждата от промяна в самия Pilati е манифестиран с дълга медитация върху въпроса какво означава да си творец и едновременно с това да си задаваш въпроси за собственото си съществуване за свят по време на война, а дрехите са най-доброто от радикалните и достъпни минали колекции на дизайнера плюс няколко прототипи на модели, които трябва да се появят в някоя от следващите колекции на Random Identities: