PlayStation 5: Хотел в Дубай, рутер или Star Wars за бедни?

Спокойно, гаврим се само с външния му вид. Но как да не започнем с пиперливите коментари и миймове за продукт, очакван от милиони и представен вчера като тийзър за предстоящата коледна кампания?

PlayStation 5 вече се наслаждава на многобройните подигравки и сравнения с дубайски хотел, интернет рутер и човка на птица, но най-вероятно няма да се трогне по пътя към поредна хегемония на пазара с хардуер за видеоигри. Най-новата пета поред генерация на емблематичната гейминг конзола на Sony пристига в две почти идентични една с друга версии (обикновена петичка и петичка диджитал), като разликата между двете е минимална – втората не разполага с blu-ray устройство.

Новата конзола на Sony използва осемядрен AMD процесор и графична карта, които осигуряват изчислителна мощ от 10.28 терафлопа, но пак са по-слаби от вече представения конкурент Xbox Series X. Не с много, но с около 10% според специализираните журналистите поне на хартия. Дали това ще се отрази забележимо върху цялостното представяне на машината и изживяването на геймъра не е ясно.

Надеждата на Sony за добри отзиви се крие във високоскоростния SSD диск, който сменя традиционния такъв от предишната генерация PlayStation 4 и Pro и обещава много по-бързо зареждане. Монохромният дизайн от старите конзоли отстъпва на двуцветен в черно и бяло, а централното тяло може да бъде поставяно и вертикално, и хоризонтално.

Новото поколение контролери DualSense имат адаптивни бутони с вибрация за по-тактилно усещане, а в дългата линия допълнителни аксесоари са включени Pulse 3D безжични слушалки, HD камера, дистанционно и стойка за въпросните контролери. Петичката има ексклузивитет за сериозни игри като The Last of Us Part II, Horizon: Forbidden West и Spider-Man: Miles Morales, но цените и точните спецификации все още не са известни. Ще разберем преди Коледа.