Отиваме на Марс с най-подробната панорама на НАСА

© NASA/JPL-Caltech/MSSS

Американската космическа агенция НАСА публикува най-подробната марсианска панорама в историята със стряскащо голяма резолюция, снимана от марсохода Кюриосити, който се скита самотен на червената планета през последните осем години.

Най-гигантската снимка на повърхността на Марс в историята досега е съставена от над хиляда индивидуални снимки с обща резолюция от милиард и осемстотин милиона пиксела, уловени мачтовата камера на Кюриосити в продължение на една седмица миналия ноември. Докато наземния екип на марсохода в Щатите празнува Деня на благодарността, телеобективът на марсохода има време за убива и започва да събира кадри от района Глен Торидън до най-високия връх на Марс в планината Шарп.

Впечатляващата 360-градусова панорама от кратера Гейл разкрива пустинния каньонест пейзаж на местност, за която учените вярват, че е бил дом на езера и реки, пресъхнали в продължение на няколко милиарда години. Насладете се на пустинния пейзаж на Марс като се вгледате в подробната панорама В сайта на НАСА.