11 БГ художници, които да следите през 2020

Continua 2 © Виктория Стайкова

Четвъртото издание на груповата изложба Арт Старт е поредна моментна снимка на младото съвременно изкуство в страната, която служи добре в ролята си на удобен наръчник кого да колекционираме преди да поскъпне. Тазгодишната селекция на кураторите Весела Ножарова, Стефка Цанева и Lars Nordby от търновската галерия Heerz Tooya е подчинена на темата Зона на комфорт. Запознайте се с участниците първо в Boyscout, а след това и на живо в Гьоте-институт и Credo Bonum този февруари:

© Александра Георгиева

Александра Георгиева не се свени да споделя, че харесва абсурдни неща и смешни лица. Едно от най-интересните имена в българската илюстрация продължава да рисува и татуира колоритните си персонажи, без да забравя да се включва в разнообразни проекти, да участва в добри групови и самостоятелни изложби, да развива любовта си към печатните зинове и да експериментира с различни текстилни медии.

© Александра Ласкова

Мултидисциплинарният артист Александра Ласкова изследва допирните точки между съкровения ни интимен свят и този, който делим като общество. Завършилата Национална художествена академия девойка не се задоволява само с колажиране, фотографски и текстилни техники, а добавя и технологията The Polaroid Lab в своята работа, която позволява съчетанието на моментната фотография с дигитална намеса върху изображенията и видео арт. 

© Алина Папазова

Познавате керамиката на Алина Папазова покрай събитията на Urbanites и KO-OП, но има вероятност да сте я засичали и на дузина тематични фестивали, групови и самостоятелни изложби през годините. Родената в София девойка и магистър по Керамика от НБУ има характерен почерк с препратки към многоцветното идолизиране на консуматорските образи, познато от поп икуството. Илюстрациите на Папазова са приятно отражение на собствения й свят, пречупен през наивизма и повлиян от изкуство, социални теми и любов.

Усмивка © Даниела Янкова

Софиянката Даниела Янкова се описва като проактивен наблюдател и самоназначен бавно ходещ човек. Съдейки по нейните картини, въпросната персона се справя страшно добре с гуаш, акрил, пастел, моливи и маркери за своите усмихнати басети, интровертни пейзажи и човешки фигури.

В процес © Ина Валентинова

Ина Валентинова не спира да учи. След бакалавърската степен по текстил в Националната художествена академия, роденият в Русе визуален артист специализира изящни изкуства в академии в Грьонинген и Вроцлав, а в момента учи магистратура по  Арт терапия във Великотърновски университет Св. св. Кирил и Методий. Ярките и жизнени образи в утопични състояния от нейната работа са породени от силна фрустрация от настоящата световна политическа и екологична ситуация. След различни групови изложби в Австрия, Швейцария, Холандия, Полша и Китай, Валентинова реализира и първата си самостоятелна изложба Flying jellyfish and fragrant cakesпреди седем години във Варна, а Арт Старт я представя с чисто нова инсталация от плат и звук.

New Age Balkan © Kalas Liebfried

Роденият в Свищов преди трийсетина години Kalas Liebfried живее и работи в немския град Мюнхен, където експериментира със скулптури, обекти, саунд-арт композиции и перформанси за мултидисциплинарни творби, представяни в Пинакотеката на модерното изкуство, Дома на изкуството и Кунстфереин в Мюнхен, както и под формата на редица немски галерии.

© Красимира Буцева

Красимира Буцева е визуален артист, изследовател и писател, който живее в Лондон и преподава във фотографския департамент на University of the Arts London LCC. Освен това родената в Асеновград дама е и един от създателите на Revolv Collective, посветен на организирането на изложби, събития и уъркшопи. Не стига това, ами редактира и списанието EEP Berlin за модерна фотография от Източна Европа. Да не забравим и за фотографските творчески работилници, които организира с университети, галерии и неправителствени организации? Това удивително менажиране на времето й помага да работи и върху доста собствени творби, за които използва намерена и лична фотография, видео, звук и текст за артистични интерпретации на източноевропейска памет и травма.

© The Fridge/Гео Калев

Павел Найденов има бакалавърска степен по музикална педагогика и хорово дирижиране, но започва да се занимава със съвременно изкуство още преди това чрез серия пърформанси в периода между 2012 и 2015. Година по-късно заминава да живее във Виена, за да следва социален дизайн в тамошния университет по приложни изкуства и да задълбочи работата си с обекти, инсталации и принт със социално-политически контекст.

Ритуали на мисълта © Райна Тенева

Райна Тенева използва фотография, подвижно изображение и инсталация, за да изследва теми като идентичност и остаряването като метафора за социо-политическа промяна. Документалният подход е осезаем и нейните видео работи, базирани и на постоянното изследване на архиви – от големи държавни архивни колекции до аматьорски намерени кадри. Очакваме я да завърши обучението си по медийни изкуства в Карлсруе и да продължи да участва в изложби като не само по света, но и нас.

© Весислава Желева

Весислава Желева работи спокойно във Велико Търново, но само от няколко месеца. Преди да се завърне в България миналия септември и да се включи като доброволец за социалния формат Тя във Велико Търново, Желева живее във Великобритания повече от осем години. Именно там преминава стажантска програма в галерия Karst, курира студентската изложба Nothing Bad Will Happen и завършва висшето си образование в Plymouth College of Art.

Continua 2 © Виктория Стайкова

Виктория Стайкова работи като дизайнер в рекламна агенция и има много сериозни интереси в изкуството на книгата и графичния дизайн. Oсновната й главоблъсканицa е как да намери контекст за илюстрацията в теоретичната литература, но повечето хора я познават покрай дипломната научнофантастичната графична новела Licitus. Стискаме й ръката и заради инициирането на платформата за български независими авторски издания ТИ-РЕ като част от творческия колектив ЧАРК.

Арт Старт 2020: Зона на комфорт е в Гьоте-институт (ул. Будапеща 1) и галерия Credo Bonum (ул. Славянска 1) от 7 февруари до 1 март. Повече информация за изложбата има тук.