Смятаме истинската цена на храната с калкулатора на BBC

© BBC

75 грама говеждо месо на седмица (колкото в един средностатистически бургер) се равнява годишно на 604 килограма отделени парникови газове, 2500 километра на бензин, парно отопление за три месеца или 4 хиляди и 500 километра със самолет. За отглеждането на такова количество месо е нужна и обработваема площ колкото шест тенис корта. Тези меко казано притеснителни числа идват от онлайн калкулатора на BBC, който пресмята влиянието на хранителния ни режим върху околната среда.

Уеб приложението на британската медия смята нужната земя и вода за отглеждането на храната и количеството отделени парникови газове, за да ги сравни с други ежедневни дейности като къпане, отопление и транспорт и да онагледи как това, което ядем, се отразява на планетата. Калкулаторът стъпва върху данни от 40 хиляди ферми, 1600 обработващи и пакетиращи фабрики, както и разпространители на храна, за да даде още един повод за размисъл какво ядем след доклада на ООН миналата седмица. И двете повтарят познатия извод, че едно от най-значимите неща, които можем да направим за природата, е да ограничим консумацията на месо и млечни продукти. 

Парникови газове отделени за производството на различни групи храни © BBC

Причините не са една и две. Производството на месни и млечни продукти изисква огромни ресурси и е сред най-сериозните проблеми за околната среда. 83% от селскостопанските площи са предназначение на животновъдство, въпреки че то осигурява едва 18% от калориите и 37% от протеина в хранителния режим. Дори най-природосъобразно отгледаната пържола има многократно по-негативен ефект върху земята, отколкото зеленчуците например.

Загубата на дива природа за сметка на земи за отглеждане на животни е водещата причина и за масовото изчезване на животински видове през последните години. Отглеждането на месо изисква и огромни количества храна и вода, а замърсяването на водоемите и въздуха и увреждането на почвата така, че да губи способността си да складира въглерод, са сериозен страничен ефект, който все по-трудно намира оправдание.

Така че си направете сметката, пък дано е за добро.