Каспъринг, Inbox Zero и Тиндстаграм – Нетикет 2.0 с Victoria Turk

Как да отговорим на досадно странен имейл от колега? Какво ще кажат специалистите от английската компания за етикет Debrette за нашия Tinder профил? Какво е Caspering и Inbox Zero? 

Фалшивото усещане за фамилиарност и интимност в дигиталното общуване може да породи истинска омраза. Повече от всякога е възможно да се влюбим онлайн, но и да влезем в ожесточен спор с непознат за нула време. Добрите маниери от аналоговата епоха са натъпкани в ъгъла от онлайн токсичността и липсата на възпитание, които не са извинение да се държим тъпо в интернет.

Така нареченият нетикет е все по-важен за всеки, който прекарва по-голямата част от времето си онлайн и Victoria Turk знае какво да направим. Технологичната журналистка и старши редактор на Wired е написала удобен наръчник за добри маниери в прекрасния нов дигитален свят.

Ако някога сте се изправяли на сюрреалистичните бойни полета в интернет и въпреки това не сте се отказали от дигиталния живот, книгата Digital Etiquettе помога да ги навигирате малко по-лесно. Обобщаваме някои интересни съвети в наръчника на Turk, които трябва да следваме, ако ще продължаваме смело с палче напред:

ОНЛАЙН ЗАПОЗНАНСТВАТА СТАРТИРАТ С ДОБРЕ НАПИСАН ПРОФИЛ

Ако имате партньор и не се занимавате с приложения за онлайн запознанства – честито. Всички останали да се въоръжат с търпение. Онлайн романтиката е минирано поле, което избухва смъртоносно от всяка правописна грешка. Грамотното писане обаче не е нито единственото, нито най-важното условие за успешен профил. Трябва да внимавате не само как, а какво точно пишете най-малко за да изпреварите всички останали, които не си дават зор.

Мислете за информацията в своя профил като за работно CV – целта е да направите достатъчно впечатление на хартия, за да ви поканят на интервю (или, в нашия случай, на среща). Избягвайте да използвате цялото си име, за да не ви разконспирират прекалено лесно онлайн – има всякакви ненормалници, собственото име е напълно достатъчно. Не лъжете за възрастта – няма как да надявате на читави сексове или добри срещи, ако почвате с измама още преди да сте се запознали.

Опишете се кратко, позитивно и с чувство за хумор, самоирония или нещо подобно – никой не харесва сухари, графомани или надути сноби. Наблегнете на хобитата и интересите – говорят повече, отколкото очаквате. Няма лошо да ползвате емоджита. Ако се чудите защо толкова момичета и момчета в Tinder са запалени градинари, значи сте прекалено стар – става въпрос за марихуана, не за друго.

Не се срамувайте да споделите какво точно търсите, независимо дали е сериозна връзка или секс – спестява излишно писане и опознаване. Избягвайте тъпи шеги, клишета и всякакви малоумни сентенции, които могат да бъдат вудяни по татуираните тела на кофти хора.

НЕ СЕ СНИМАЙТЕ ВЪВ ФИТНЕС ЗАЛАТА

Освен ако не сте фитнес инфлуенсър, на когото това му е работата. Потребителите на приложения за онлайн запознанства виждат десетки голи торсове и стегнати дупета ежедневно, така че едва ли ще ги впечатлите извънредно. Ако ще качвате подобни снимки, нека е една от многото и да не е с отрязана глава. Търсеното послание е аз съм интересен човек с хубаво тяло, а не ходя редовно на фитнес.

НАПРАВЕТЕ ПЪРВАТА КРАЧКА

Колкото и мъчително да изглежда, първото съобщение в приложение за запознанства всъщност е фасулска работа. Формулата е проста и ясна. Първо коментирайте профила на човека по позитивен начин (без критики и излишни остроумия с негативна конотация), след което продължете с конкретен въпрос. Избягвайте външния вид (евтин ход) – ако има само снимки и никакви допълнителни сламки, направете комплимент за стила на обличане или фотографските способности. Колкото до последващия въпрос, нека засяга нещо специфично според сламките, които са оставили – ако харесват сай-фай филми ги помолете да препоръчат някой добър; ако се снимат непрекъснато по планини с кучето, попитайте за най-подходящия маршрут за четириноги. По този начин оставате място за отговор и ги улеснявате. Хей, Zdrasti и Kak si? (особено на латиница и за хора на 18) рядко работи. Ако не отговорят, пробвайте най-много още веднъж и продължете напред.

НЕ ИЗЧЕЗВАЙТЕ БЕЗСЛЕДНО, БЪДЕТЕ КАТО КАСПЪР

Всеки участник в онлайн комуникация се сблъсква с така нареченото ghost-ване – да спрат тотално да ни отговарят на съобщенията без ясна причина. Подобно поведение е грубо, невъзпитано и допустимо само ако събеседникът се е държал толкова зле, че не заслужава дори елементарно обяснение. Във всеки друг случай сте длъжни да кажете нещо. Послушайте Alix Fox и бъдете като добрия дух Каспър – сбогувайте се с думите, че просто не се получава, не се интересувате или не можете и ги блокирайте, вместо да си оставяте вратички с тук-там някой спорадичен отговор, харесване или друга сламка. Caspering е приятелската алтернатива на ghosting, нали разбирате?

ЗАБРАВЕТЕ ЗА ОСТАВЯНЕ НА ВРАТИЧКИ, ДЪЛБОКО ХАРЕСВАНЕ

За вратичките се разбрахме още в предния параграф. Дълбокото харесване също е нещо, което не бива да правите в Instagram – харесване на стари снимки или постове, които няма как да са се появили на стената ви просто така. Това моментално ви издава като прекалено навити и търсещи внимание индивиди.

НЕ ТИНДСТАГРАМВАЙТЕ

Или, казано по друг начин, не полазвайте някой в Instagram, след като не сте се мачнали в Tinder. Не бъдете отчаян преследвач. Така или иначе, само инфлуенсърите си слагат Instagram профилите в Tinder, за да трупат последователи. Щом не са се мачнали с вас на място, на което откровено се търсят забивки, значи просто нямате късмет.

НАУЧЕТЕ СЕ КАК, КОГА И ЗАЩО ДА ПИШЕТЕ (ПРАВИЛНИ) ИМЕЙЛИ И СЕ СТРЕМЕТЕ INBOX ZERO

Тurk изнася полезна лекция как, кога и защо да пишете мейли в лондонската централа на Google (каква ирония – бел.ред.). Горното видео е добър 40-минутен наръчник, който ще ви спести много нерви. Най-интересното в него е така наречения Inbox Zero – методиката на писателя и подкаст водещ Merlin Mann за справяне с мейловете така, че пощата да не се превръща в батак от непрочетени съобщения. Стъпка 1: Отбележете всичко като прочетено. Стъпка 2: Проверявайте пощата само когато имате време да реагирате – в противен случай само четете едно и също съобщение по няколко пъти. Ако е кратък мейл, изтрийте, делегирайте или отговорете веднага. Ако изисква повече време, или започнете веднага, или го преместете в папка To Do. Стъпка 3: Изключете мигновените си известия за нов мейл, за да не се разсейвате непрекъснато. Настройте имейл клиента да дърпа всичко на определен интервал, а не моментално всяко ново. Отпишете се от бюлетините, които никога не четете. Организирайте папките в мейла по краен срок, а не по тема. 

ХАРЕСВАНЕ<КОМЕНТАР<СПОДЕЛЯНЕ

Инструментите за взаимодействие в повечето социални мрежи са на йерархичен принцип, дори да не си личи. Онова с най-малко усилия е цъкането на Like, което може да означава всичко от Евала до Много си зле. Харесвайте каквото си искате и така, както искате да ви харесват – щедро и свободно. Оставянето на коментар изисква по-голямо усилие, но и говори за по-голямо лично отношение и ангажимент. Не забравяйте, че коментарите са публични – по-личните трябва да се споделят само в пощенската кутия. Споделянете на пост е най-силния инструмент най-малкото защото е знак, че искате да популяризирате нещо или някой в кръга на своите приятели и познати. Споделянето без допълнителен коментар е чист знак за подкрепа.

ЗАБРАВЕТЕ СИНЯТА ОТМЕТКА

В една далечна епоха нямаше проблем да прочетете съобщение и да не отговорите. Уви, повечето съвременни приложения за съобщения издават кога точно сте го направили с вездесъщата синя отметка в WhatsApp и Viber, Seen във Facebook и така нататък. Казано по друг начин, не може да се преструвате, че не сте го видели, без да си помислят, че ги игнорирате. И тук работи същото правило като при Inbox Zero – проверявайте съобщенията само като имате време да отговорите. Ако трябва да помислите повече, просто споделете, че ще отговорите по-късно. Ако трябва да прекратите чата, кажете, че ви няма. Не оставяйте гаджета на Seen, за да не ви оставят те. Защо да го правите? Най-малкото от елементарно възпитание, как защо? Ако и това не звучи убедително, представете си как ще се почувствате ако зададете въпрос в истинския живот и ви погледнат мълчаливо с празен поглед и стиснати устни за продължително време.

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ GIF-ОВЕ (НО САМО В НЕФОРМАЛЕН ЧАТ)

Когато едно емоджи не стига, кажете го с gif – кратките анимирани картинки, които предават много повече съдържание и чувства от обикновения текст. Нека обаче си останат само в социалните мрежи и приложенията за съобщения и никога в имейл.

БЪДЕТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ, КРАТКИ И ЯСНИ

Границата между информирането на приятели и последователи и обикновения спам е много тънка. Честотата на публикуване зависи от конкретната социална мрежа: повече в Twitter, по-малко във Facebook и Instagram – най-много по един пост (с повече снимки) и десетина Stories на ден. Бъдете разнообразни и интересни.

Digital Etiquette: Welcome to Etiquette 2.0, The Future of Good Manners (твърди корици, 224 страници, Ebury Publishing) на Victoria Turk струва 26 лева онлайн в Book Depository.