SUMO-то на David Bailey е ужасно добро порно за колекционери

Benedikt Taschen обича да почита любимите си артисти с гигантски монографии, които чупят всички рекорди не само като цена и размер, но и като чиста амбиция да създадеш един наистина незабравим и много ценен албум за убийствено изкуство. След SUMO изданията за Helmut Newton, Sebastião Salgado, David Hockney, най-великият на всички времена (как кой, Muhammad Ali, кой друг? – бел.авт.), The Rolling Stones и Annie Leibovitz, едноименното немско издателство е готово с колекционерско порно с над 300 от най-великите портрети за последните шейсет години.

Всеки от тях е създаден от човек, когото добрият му приятел Damien Hirst нарича майстор на своето изкуство с умопомрачително добър визуален език. Още с излизането на прословутата си книга Box of Pin-Ups през 1965, лондонският моден и портретен фотограф David Bailey бетонира своята репутация като най-модерния артист в английската столица през 60-те.

Ранната му работа от този период улавя духа на Лондон и помага за успеха на цяло едно поколение модели като Jean Shrimpton и Penelope Tree. Ключът към стила му се крие в умението да впрегне енергията на неформалната улична култура в английската столица за един нов небрежен стил, който подтиска със своя силно изявен, директен и много спонтанен характер с леки вдъхновения от модернизма.

Michelangelo Antonioni го използва за прототип на главния герой във филма Фотоувеличение, Mick Jagger кумува на сватбата му с Catherine Deneuve, a впечатляващият личен живот на Bailey е в абсолютен синхрон с безобразния талант на артист, считан за един от най-добрите следвоенни фотографи.

SUMO-то на Daivid Bailey върху поставката на Marc Newson и четирите фотографии към лимитираното издание

Голямата SUMO монография на David Bailey за Taschen e силна кулминация на знаменитата му кариера, която се появява след двугодишно ровене в личните му архиви и болезнена селекция на най-красивите, известни, идолизирани и могъщи приятели, писатели, артисти, семейство и колеги.

Колекционерското порно на Bailey е същинско културологично изследване на последните декади с портретите на Andy Warhol, Salvador Dalí, Kate Moss, Nelson Mandela, Francis Bacon, Zaha Hadid, Тhe Rolling Stones, Jack Nicholson, Brigitte Bardot, Margaret Thatcher и стотици други.

Ограниченият тираж от общо 3000 номерирани и подписани копия върви с изложбена масичка на дизайнера Marc Newson и комплект от четири различни допълнителни обложки с портретите на John Lennon и Paul McCartney, Jean Shrimpton, Mick Jagger и Andy Warhol. 300 от тях струват четири пъти повече заради възможността да ги получите с една от четирите обложки и под формата на принт в черна рамка.

Цената няма смисъл да я споменаваме, за да не предизвикваме опасно сърцебиене и да не си разваляме уикенда. Остава само да очакваме смирено стандартното издание на монографията на David Bailey след година-две.

Монографията SUMO на David Bailey © Taschen

Повече информация за SUMO на David Bailey има тук. Изложбата за премиерата на книгата е в лондонската галерия Gagosian до 30 март.