Наддавайте за 88-каратов диамант, (почти) без пари излиза

Някой ще бъде много щастлив в началото на април. Именно тогава филиалът на аукционната къща Sotheby’s в Хонконг организира търг за ослепителния красавец на снимките горе и долу – фантастичен овален диамант от 88.22 карата, категоризиран като съвършен според всички съществени критерии за подобен скъпоценен камък (чистота, цвят, прозрачност и други такива подобни).

Един от едва трите подобни камъни над 50 карата, предлагани някога на търг, е част от елитната група на така наречените Type IIa диаманти (наред с Кохинор и Кулинан от английските кралски бижута), които представляват едва 2% от всички подобни скъпоценности.

Рязан и полиран от по-голяма рекордна находка от мината на De Beers в Ботсвана, въпросният красавец отива на търг на компанията, която има добър опит в успешното търгуване на бели диаманти с подобни впечатляващи размери и превъзходно качество. След миналогодишната продажба на 102.34-каратов кръгъл (абсолютно съвършен) камък и други два с малко повече от 50 карата всеки, тазгодишният претендент се очаква да бъде спечелен за не по-малко от 12 милиона долара. Играем, няма как.