Видео колекции – Есен/Зима 2019

Dior Men © Alfredo Piola

Сезонът след големите дебюти елиминира тоталната доминация на спортното облекло за пръв път от четири сезона насам, за да приеме с отворени обятия новите измерения на мъжката елегантност – били те с достатъчно леопардови десени (назаем от дамската мода), черни и много красиви погребални костюми (в различни измерения при Dries van Noten, Valentino, Dior, Dunhill, Prada, Fendi и Celine), тесни кожени тренчкоти със завързани колани, пухени дълги якета за пореден път, извънредно големи чанти и раници и дълги шалове. Та така – затова преглеждаме основните мъжки тенденции за следващия студен сезон с видео обзор на най-добрите колекции за есента и зимата на 2019 – познатият удобен наръчник за пропиляване на време в гледане и вдъхновение от недостъпна мъжка мода.

Лондон/ 5-7 януари: 26 колекции. Столицата на непрекъснатите експерименти и гениални дизайнери продължава да се бори за своето място под слънцето с променлив успех въпреки пламенната защита на организаторите и не само заради неясното политическо бъдеще на Великобритания. Въпреки всичко, Лондон продължава да вълнува със завръщането на Craig Green, безсрамната екстравагантност на Charles Jeffrey Loverboy и функционалната вакханалия на Samuel Ross за супер марката A-Cold-Wall* – следващото голямо нещо в модерния стрийтуеър.

Милано/ 11-14 януари: 28 колекции. Милано може да си кара и само на класическа елегантност, без да се напъва да е прекалено модерен като Лондон или буржоазно/луксозно сексапилен като Париж и въобще да не се трогва от критиките за липса на нещо ревюлюционно и напредничаво. Дори и само работата на Alessandro Sartori за Zegna обаче е достатъчно добър урок как мъжките костюми могат да бъдат премислени за новата генерация, без да губят почва в очите на по-старото поколение, разбира се.

Париж/ 15-20 януари: 41 колекции. Най-посетената, коментирана и изпълнена с новини мъжка седмица на модата винаги се случва в Париж. Над мъжките дебюти на Hedi Slimane за Celine (още малко от същото), Jonathan Anderson за Loewe (класа) и Clare Waight Keller за Givenchy (онези кожени шлифери по тялото с колан) се извисява Kim Jones за Dior, който представя най-силната си мъжка колекция въобще – тотално надграждане на типичните кодове на парижката марка в колаборация с артиста Raymond Pettibon. Анималистични десени, драперии, архитектурни форми в костюмите, меки цветове, делукс материи и техники – съвършенство.

Саундтрак: (Почти) никакъв рап, само техно от Marie Davidson и Daniel Avery, уейв от Betonkust, инструментална носталгия от Phoenix и други красиви парчета. Целият плейлист е достъпен и в Spotify.

Предишните видео обзори на мъжките колекции са тук.