Funkt пуска линия със собствените мебели от интериори и заведения

Маса Terrazzo, 1000 или 1100 лева според размера/ Стол Cosmos, 470 лева © Тихомир Рачев/Funkt

Вероятността да четете Boyscout, да се мотаете в София по един или друг повод за постоянно или само транзит и да не сте се хранили поне веднъж в Ракета Ракия Бар, Спутник, Космос, Фабрика Дъга, Супа Стар и +това е пренебрежимо малка. Със сигурност сте забелязали и сходния интериор на споменатите заведения, създаден от архитектурното студио Funkt – носител на награди от Dibla Design Awards, списанията Идеален дом и Наш Дом, международните Best Bar and Restaurant Design Awards, Big SEE и престижното второ място на IAA Аwards за офиса на компанията Leanplum.

Дори да не сте запознати толкова подробно с биографията на студиото, със сигурност сте обръщали внимание на сходните мебели, които използват във всеки свой интериор. Причината да са така мигновено разпознаваеми и търсени е именно фактът, че сами проектират и създават обзавеждането за всеки проект, с които се заемат. Не за друго, а защото така им е по-лесно да работят според основните правилата, които спазват – само естествени материали, семпъл дизайн и максимална функционалност.

Ратанов бар стол, 300 лева © Тихомир Рачев/Funkt

Многобройните запитвания за въпросните мебели от интериорите водят и до следващата стъпка в развитието на Funkt. Да направиш мебел и да остане само в един интериор е като да напишеш мелодия и да я изсвириш само веднъж, споделя Мария Балева, една от основателките на студиото, преди да започне да разказва за серията авторски мебели по поръчка Funkt Furniture.

И макар сериозните цени на отделните модели да ги вкарват предимно в категорията на върлите фенове и по-платежоспособните почитатели на българския продуктов дизайн, решаваме да разпитаме Балева още малко за самите мебели и прецесът за тях.   

На какъв етап от проекта започвате да се занимавате с обзавеждането? Случвало ли се е да направите интериор, вдъхновен от конкретна мебел? Зависи от спецификата на проекта, но в повечето случаи нашият начин на работа е да проектираме успоредно с концепцията и обзавеждането. Например – няма как да посочиш къде е най-удачното място за контакт в една кухня, ако вече не си измислил конкретната позиция на всички мебели в нея. Не се е случвало май да започваме проекта от копчето, именно затова почти винаги стигаме до проектирани от нас мебели – трудно се намират подходящи на пазара.

Има ли някаква повратна точка, след която решихте задължително да развиете линията с мебели? Преди около месец имахме запитване за дъбова маса. Открихме, че сме толкова неподредени, че дори не можем да открием снимки на произведеите вече от нас дъбови маси. Решихме, че това е абсолютно безотговорно към нашия собствен труд и трябва да снимаме и покажем на хората какво сме направили.

Ляво: Бар Polygon, 1500 или 1900 лева според материала/ Дясно: Маса Supa Bar, от 1300 до 1800 според материала и размера © Тихомир Рачев/Funkt

Колко модела имате и как точно работите – с предлагане на готови мебели или свъзможност за персонализация? До момента имаме около двайсетина в сайта. Мебелите, които искаме да предлагаме са поне два пъти повече и постепенно ще допълваме. Много от тях имат възможност за персонализиране – най-вече цвят и вид на дървения материал, но разработваме продукти единствено за наши клиенти, на които проектираме и изпълняваме цялостен обект.

Ще предлагате ли модели, които не са били част от реализирани досега проекти? О, да! Имаме страшно много любими идеи, които не са стигнали до реализация по различни причини. Така например сега направихме една маса с плот от масивни дъбови талпи, които бяхме купили за един конкретен обект, но за жалост така и не направихме. Също имаме и единични бройки, хибридни комбинации и прототипи, които едва ли ще се произведат отново в този им вид, но пък имат своята уникална стойност.

Лампи за благотворителен проект на Оле-Мале © Тихомир Рачев/Funkt

Поп-ъп магазинът с мебелите на Funkt е този уикенд, 15 и 16 декември, в +това между 10:00 и 18:00. Повече информация за събитието има тук.