Нощта на театрите окупира 16 града със 150 събития

Поставена рамо до рамо с останалите малки и големи фестивали в страната, тазгодишната Нощ на театрите помита конкуренцията с лекотата на събитие с програма, която обхваща 16 български града и 150 събития в над 90 локации с повече от 1300 творци. Чудите се с какво толкова са успели да я напълнят? Ами, представления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, изложби, отворени врати и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, флашмобове, импро театър, театър на бар стола, прожекции и детска програма в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали и Шумен – мащаб, отговарящ на тазгодишното мото Очи в очи с театъра.

Плах опит да откроим акцентите в програмата? Започваме с Live Cam – 6-часовото онлайн студио в Читалнята на 17 ноември с всички посланици на събитието, които ще отговарят на въпросите на зрителите и ще разкажат за собствения си живот с видеоклипове. Продължаваме с малко съвременен танц и прожекцията на Shakespeare-овата трагедия Макбет от Националния театър в Лондон. Отбиваме се до Карусел за софийската премиера на новия авторски моноспектакъл на Ованес Торосян, разказващ за отхвърления, сочен с пръст и нежелан малък човек, който не може да намери себе си. Накрая се ориентираме в останалите постановки в програмата и избираме най-подходящата за духа навън.

Не бива да пропускаме и проекта Нощни персонажи: актьорите Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев, Ованес Торосян, Деян Ангелов и Рая Пеева, диригентът Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев в илюстрациите на Теодор Лозанов и фотографиите на Диляна Флорентин в Народния театър, бар Петък и Националната библиотека.

Пълната програма на Нощ на театрите е тук.