Random Identities е новата марка, която трябва да носим

Има някакво приятно отрезвяващо удоволствие, в начина по който италианският дизайнер Stefano Pilati загърбва луксозната мода и я замества с абсолютно утилитарна и много красива линия, без да се страхува да пръсне собствени средства за новата си марка Random Identities. Бившият творчески директор на Yves Saint Laurent и Ermenegildo Zegna се завръща близо три години след раздялата си със семейната италианска компания за мъжка мода, която му позволи да вкара своята характерна чувствителност от нюансирани цветове и пищни експерименти с материи, текстури и техники в костюмите на вековния мастодонт и да ги превърне в изключителен, но много ненатрапчив и невидим на пръв поглед лукс.

Очаквано, радикалното ново начало с Random Identities си има логична предистория. Макар след края на последната си работа за моден гигант Pilati да изчезва от мейнстрийм вниманието и да е обект само на слухове за предстоящи назначение и новини покрай ходенето му по ревюта (дори участив в това на GmBH в Париж), дизайнерът разкрива една част от новата си посока в голяма фотосесия за списание 032с преди две години, в която Lukas Wassmann снима новия приятелски кръг на Stefano в Берлин.

Немската столица му връща чувството за свобода, спокойствие и страст към експерименти. Напускането на луксозната индустрия ме освободи по начин, по който не очаквах. Животът ми винаги е бил много тясно свързан и определян от модата и не можех да се позная без нея. Това си беше доста дестабилизиращо чувство. Животът в корпоративна структура се оказа оформящ, но и деструктивен. Понастоящем съм много ядосан на модната индустрия, защото дизайнерските умения са принизени до обикновени приложни идеи без методика и в строго определен предварително конструиран формат. Всеки се чувства овластен да говори за мода дори и без да има елементарни познания за история, личен стил или дори опит, само и само защото пазарува, носи или наблюдава какво се случва.

В откровената си критика на съвременната модна индустрия, Pilati не се страхува да отбележи как повечето модни дизайнери сякаш отстъпват място на обикновени артисти. Новото поколение дизайнери се гордее със своето аматьорство, без да осъзнава каква вреда нанася на обществото като цяло, а именно това безкрайно предлагане на разпознаваем статус в ера, в която облеклото трябва да е ясна реакция към всичко случващо се – войни, регрес, разпад на ценностни системи и лош вкус. Италианецът намира нужната изолация и свобода от тази система именно в Берлин, виновен и за подновената обективност към работата като дизайнер. Никога не съм бил клубно хлапе и почитател на нощния живот. Винаги ме е привличал поради много конвенциални причини, които могат да бъдат обобщени с една-единствена дума: секси. Корпоративното задължение да работи сутрин го принуждава да се лиши от лукса на нощния живот, поне допреди да напусне Zegna. След преместването си в Берлин обаче, Stefano започва да работи, да създава и да се фокусира по-добре. Берлин ме накара да разбера концепцията за нощен живот от клубна перспектива.

Свободолюбивият характер на немската столица го вдъхновява за съвременна и достъпна колекция от мъжко облекло за дигиталната епоха, която се възползва от богатия му опит за най-добрите модни къщи и задълбочените му познания и талант за дизайн, кройки и силуети. Мигновената провокация с използването на каталожни модели извън половите стереотипи е само на повърхността, под която доминира ясната идея за монохроматична цветова гама и строги детайли. Random идва от случайността на съществуването, a Identities е негов отговор. Двете думи определят онова пространство, в което хората могат да се идентифицират не с тенденции, а с характер, функция, качество и дизайн. Над всичко обаче стои онази увереност в интегрирането на нов визуален код, показателен за актуалните движения в представата за пол.

Освен от личния стил на приятелите му в Берлин, новата линия на Pilati е вдъхновена и от собствения му неподражаем гардероб, който винаги е бил неподвластен на каквито и да било тенденции. Връхното облекло, блузи и панталони на Random Identities балансират добре между рафиниран лукс, строги кройки и ежедневна носимост. Колкото и да не ви се вярва, онлайн марката на Pilati е предназначена за масовия вкус, жадуващ за отлично качество, отличен дизайн и прилични цени. Архивът ми е богат. Всъщност, под архив имам предвид собствения си ежедневен гардероб. Именно в него тествам характера на дрехите и моето взаимодействие с тях от една нова гледна точка – идеята за една практична функционалност, а не за oбикновен консумеризъм. 

Както подобава, дрехите са жестоки: тренчкоти с презрамки ала Helmut Lang, сатенени бомбъри и якета с пет джоба, дебели и къси пухенки като контрапункт на вталеното полево яке, различни карго панталони от найлон и ботуши на ток. Поглеждайки отвъд първоначалната и предимно презентативна провокация, имаме си работа с класически и много елегантен мъжки гардероб, който комбинира най-доброто от войнишката естетика и минимализма, страни от досадната ирония и логомания и изпълнява обещанието си на абсолютно достъпни цени. Накратко – дрехите, които искаме и трябва да носим.

Дебютната колекция на Stefano Pilati за Random Identities е онлайн в Ssense.