Военна точност

Victorinox и Bell & Ross дължат безупречната си репутация на качествени марки с достатъчно функционални, здрави, красиви и достатъчно надеждни модели, които влизат без проблем на въоръжение в редовата армия. И докато 130-годишният швейцарският производител на ножове и часовници Victorinox  се гордее като единственият доставчик на мултифункционални ножове и часовници за швейцарската армия, френската часовникарска компания с английско име Bell & Ross набляга на издръжливи часовници за пилоти от гражданската и военната авиация, гмуркачи, астронавти, подводничари и експерти по обезвреждане на бомби – все хора, които наистина работят със своите инструменти, обикновено са подложени на екстремни условия и никога не си избират часовник само заради външния вид. Квадратният дизайн на корпусите е вдъхновен от бордовите уреди на съвременните и по-старите самолети и това си личи. Всичко това си има заслужена, но респектираща цена, затова всяка възможност за сериозно намаление е добре дошла.

Модел: Chrono Classic XLS на Victorinox

Какво: Всяка часовникарска марка се нуждае от класически хронограф, който да продава еднакво добре и на колекционерите, и на масовата публика, която едва ли винаги може да оцени допълнителните му функции. Конкретният модел на Victorinox има швейцарски кварцов механизъм, който задвижва стандартните функции (час, минути, секунди, дата, хронометър и тахиметър). Луминесцентни стрелки и обозначения върху аналоговия дисплей подсигуряват перфектната четимост независимо от условията, а двойно сгъваемия клипс има защита против разкопчаване. Както можем да се досетим, корпусът и верижката са направени от неръждаема стомана, стъклото е от сапфир, а водоустойчивостта е до 10 атмосфери налягане.

Цена: 760 лв.

Модел: Gunmetal Chrono на Victorinox

Какво: Името на този красив и масивен хронограф говори достатъчно – моделът който отговаря на всички условия за лек бътърфлай и спускане към бълбините на гръцкия плаж, на който се намирате в момента. Функциите са същите като при предишния, стрелките и обозначенията отново са покрити с луминесцентно вещество, за да се виждат отлично под вода и до налягане от 10 атмосфери, дебелият корпус и верижка са направени от неръждаема стомана с PVD покритие (трудно обясним и много сложен химически процес, който обаче е голяма работа при обработката на метали). Хронографите на швейцарската марка се предлагат и с кожени каишки, ако държите на по-небрежния външен вид и леките китки.

Цена: 570 лв.

Модел: Black Chrono на Victorinox

Какво: Стандартните функции (час, минути, секунди, дата, хронометър) и водоустойчивост (максимално налягане от 10 атмосфери) за хронограф в един модел с малко по-малък диаметър на касата от стандартното (42 милиметра) и абсолютно черен корпус и сравнително тънка каишка от неръждаема стомана със специалното PVD покритие. Аналоговият дисплей също е черен, но всички обозначения отново са бели и с луминесцентно покритие, а не изцяло черни, защото все пак трябва да можем да виждаме нещо и през деня. Тахиметричната скала е вкарана от безела вътре върху самия дисплей под стъклото от сапфир, което за щастие не затруднява лесното й разпознаване.

Цена: 670 лв.

Модел: BR 01-94 на Bell & Ross

Какво: Пилотските хронографи на френската марка са от друга планета и като изработка, и като използвани материали, и като тестване от най-добрите професионалисти и пилоти на изтребители, и като цена. Швейцарският автоматичен механизъм в голямата 46-милиметрова каса от неръждаема PVD стомана задвижва стандартните функции без тахиметър, а червените стрелки и обозначения върху черния аналогов дисплей се виждат при всякакви условия, благодарение на стъклото от антирефлексен сапфир. За разликата от останалите модели, BR 01-94 се предлага с ръчно изработена кожена каишка. Има го и в чернобяло за доста по-атрактивна цена.

Цена: 8970 лв.

Модел: BR 03-94 на Bell & Ross

Какво: Професионален пилотски часовник с квадратна 42-милиметрова каса, която може да бъде приета за по-дискретна истинска алтернатива на 46-те милиметра при моделите от серията BR 01. по-малкият размер не ощетява функциите швейцарския автоматичен механизъм по абсолютно никакъв начин – час, минута, секунди, дата, хронометър, луминисцентни стрелки и обозначения върху аналогия черен дисплей, стъкло от сапфир, черна гумена каишка, която е допълнително олекотена и достатъчно широка и дълга, за да прилепва плътно към китката или върху гащеризон.

Цена: 5380 лв.

Модел: BR 02-92 на Bell & Ross

Какво: Морската серия е представена от модел, който едва ли ще бъде харесан от други хора освен запалените водолази и ловци на харпун. За разлика от останалите модели, BR 02-92 има овален корпус и много опростен циферблат и дисплей, подчинени единствено на практическите нужди на гмуркачите. Този часовник е водоустойчив до 100 метра, обозначенията и индексите в ярко синьо са лесно разпознаваеми в мрачните дълбини на океана, а освен това е екипиран и с хелиева клапа и еднопосочно въртящ се вътрешен безел. Както обикновено, корпусът е направен от неръждаема стомана, каишката от гума, а стъклото – от антирефлексен сапфир. BR 02-92 си е един от най-добрите инструменти за гмуркачи на пазара в момента.

Цена: 4930 лв.

Разпродажбата на Victorinox и Bell & Ross е тук.