Sunwaves: фестивалът, който никога не спи

Фестивалната сцена в северната ни съседка определено буди завист. Оставаме в Румъния след Summer Well заради 24-тото издание на електронния фестивал Sunwaves, което стартира днес с програма от 80 диджея като Âme, Guy Gerber, Seth Troxler, Miss Kittin, Marcel Dettmann и Nic Fanciulli. Мястото е плажът Аза в северната част на Мамая, а разказът за предишното издание на Петър Къшев.

Не можете да си представите Sunwaves, докато не отидете на Sunwaves. С тази мисъл се върнах от Мамая, най-големият курорт по румънското черноморско крайбрежие, в началото на май след 23-ото издание на небезизвестния фестивал за електронна музика, който вече повече от 10 години събира някои от най-добрите световни и румънски диджеи на едно място за няколко безсънни денонощия. Събитието стартира през 2007 като непретенциозно електронно парти с некомерсиална цел и бавно се разгръща до днешния си мащаб на сериозен фестивал за хаус и техно. Създаден е от румънските промоутъри Sunrise и букурещкия Kristal Club, които го организират заедно и до днес два пъти в годината – началото на май и средата на август.

За пръв път стигам до все още непопулярния по това време фестивал Sunwaves с още трима приятели през 2008. В къмпинга зад плажа Кудос има само една-единствена тента, която всяка вечер събира повече от три хиляди души, танцуващи на сетовете на Marc Houle, Troy Pierce, Marco Carola, ZIP, Luciano, Tania Vulcano и други. На сутринта всички се местят на близкия плаж пред летния Kristal, където партито продължава през целия ден, а зад пулта се сменят набиращите популярност по онова време румънски диджеи от Sunrise – Raresh, Pedro, Rhadoo, Herodot, Kozo и Praslea. Музиката не спира нито за момент през целия уикенда, танците на плажа – също. Посрещаме изгрев след залез с широки усмивки и чувството, че участваме в създаването на нещо ново и специално.

Повече от десетилетие по-късно, Sunwaves вече е разпознаваем бранд на фестивалната електронна сцена, който привлича многобройна и разнолика публика от Западна Европа, Азия и Северна Америка. Последният Sunwaves 23 продължава от 26 април до 1 май в четири големи тенти с озвучаване от Fuktion-One и приятно декорирани сцени. Денонощната програма включва повече от 80 от най-добрите хаус и техно диджеи – в рамките на пет дни стиловете преливат от дийп и фънки хаус през деня в тек хаус и техно след залез слънце и обратно.

Разположеният непосредствено до Констанца курорт Мамая се простира по 8-километровата морска ивица между Черно море и езерото Сютгьол. До курорта се стига най-бъзро, сигурно и удобно с кола през Русе или Дуранкулак, зависи откъде идвате. От Варна до Мамая може да се пътува и с такси срещу 140 лева в едната посока, но има и автобуси в активния летен сезон.

Туризмът в курорта се развива по-сериозно през последното десетилетие, за което допринася и Sunwaves. Застрояването с нови хотели напомня Слънчев бряг и Несебър, но за щастие все още не е достигнало чудовищните размери от България. Другата основна разлика със страната е, че нестихващите тълпи на Sunwaves и постоянно резониращият бас в сградите около фестивала не създават проблеми между почиващи и фестивални туристи. Мамая няма постоянно население и курортът се пълни с хора само през лятото. Най-добрите хотели се резервират за изключително кратко време и за двете издания. Нощувките започват от 50 лева на човек на вечер и могат да стигнат до 100 лева в най-активния летен сезон.

Фокусът на Sunwaves е музиката, затова няма да откриете летни кина или завъртяна храна. За сметка на това, баровете на плажа денонощно продават бира и вода (10 леи или около 4 лева), шотове (текила и Jäger също за 10 леи), алкохолни напитки като Smirnoff Ice (15 леи) и коктейли (25 леи). Както на повечето фестивали, заплащането на баровете става с нарочни токени, които можете да си купите на обособени пунктове с деноминация 10 и 15 леи.

В маратона участват утвърдени артисти като Ricardo Villalobos, Loco Dice, Marco Carola, Jamie Jones, Seth Troxler, Lee Burridge и често не искат да си тръгват. През годините Sunwaves стана популярен с абсурдно дългите сетове на някои от гостуващите диджеи. Примерите не са един и два: на едно от последните издания Marco Carola пуска близо денонощие, докато в съседната тента Bill Patrick и tINI не слизат от пулта близо 32 часа.

Този май Carola отново направи маратонски 20-часов сет, докато другият местен любимец Ricardo Villalobos се отсрами едва с 5. Най-посещаваната зона на Sunwaves 23 обаче е така наречената румънска тента, в която пускат се изявяват местни диджеи като Arapu, Mihigh, Cap, Priku, Petre Inspirescu, Vlada и Alexandra и техни по-малко познати чуждестранни колеги Vera, Margaret Dygas, Sonja Moonear и Ion Ludwig. Там танцуваме и най-дълго време, заради специфичния хаус, който редува по-монотонни и хипнотични бийтове с по-разчупени. През деня музиката е по-лежерна и мелодична, вечер става по-енергична, а темпото – по-динамично. Няма време за сън.

Sunwaves 24 е от 15 до 21 август в Мамая. Фестивалният билет струва 102 лева онлайн тук.