Новата мъжка кампания на Zara е жестока

Обвиняваме Zara за доволно количество корпоративни злини (плагиатство от независими дизайнери и големи марки, насърчаване на недостатъците на масовата мода и липсва на каквато и да била отговорност към потребителската култура), но не можем да си изкривим душата за жестоката рекламна кампания на мъжката колекция за есента и зимата.

Да вземем дори само една от снимките в каталога и да спретнем един бърз анализ. Какво става, когато имаш достатъчно пачки за Craig McDean (един от петимата най-влиятелни модни фотографи за последните две десетилетия), творческия директор Fabien Baron (Calvin Klein, Interview, още дузина модни списания и собственото му ателие), юбер стилиста Karl Templer (най-силните неща на Vogue Italia) и достатъчно вдъхновение от нюйорските докове, легендарния костюм на David Byrne, филми като Глутница кучета и сериали като Peaky Blinders?

Ами, добри неща. Каталогът за есенно-зимната колекция на испанската масова марка е изпипан колаж от всевъзможни референции към субкултури от двете страни на Атлантическия океан, издържан с Basquiat-подобни и хулигано-приличащи модели, представящи монохромните дрехи по отличен начин. Не че самата колекция не предразполага със своите прилични вариации по темата за сивия или раиран костюм със свободна кройка и скъсени дължини, широки панталони с басти над глезена, дебжели платове, класически дълги пепитени палта, вериги, груби обувки и онзи пънкарски пуловер от дебела плетка с голям обем и безопасна игла върху гърдите.

Момчетата се прибират обратно в града, няма спор.

Видеото на Fabien Baron само затвърждава горните впечатления.

Новата мъжка колекция на Zara е тук.