Писмо до Anthony Bourdain. От Джун Йошида

© David Scott Holloway/ CNN

Здравей Tony,

Не се познаваме, но знам, че си настоявал за това обръщение от всички хора, които си срещал. Исках да съм един от тях и да си поговорим заради интелекта, чувството за хумор и безбройните познания, които винаги демонстрираше. Така де, не съм искал да срещна други знаменитости освен теб и Stephen Fry, но уви. Таях надежда, че един ден това ще се случи, но съдбата реши друго. Или по-скоро ти, напълно в твой стил.

Ти си човекът, заради когото станах готвач. Не се шегувам. Моите баба, баща и майка ми повлияха, но едва след като през 2001 прочетох Поверително от кухнята, тепърва прохождайки в една малка кухня в американския щат Мейн, вече бях сигурен, че искам да се занимавам точно с това. Бях толкова зарибен и притеглен към този свят на храна, огън, шум, алкохол, наркотици и изтрещели хора. Сякаш всичко бе създадено за мен и разказано с чувство за хумор, любов, искреност и цинизъм, който ми допадна. Така се и почна.

Години по-късно си купих втората ти книга, Приключенията на готвача. Промяната беше огромна, очевидна и удивителна. Попаднах на едно също толкова увлекателно четиво, но написано от по-улегнал, раним, чувствителен и любопителен към околния свят човек, който не страда от липса на емпатия.

После започнаха и предаванията. От Приключенията на готвача през Без задръжки и The Layover до Непознати места. Бях пристрастен. Целият свят бе на една ръка разстояние. Усетих и промяната в теб. От арогантния и циничен човек, желаещ да яде в най-гъзарските места до човека, който искаше да научи историите на хората и местата, които посещава, за болката, страданията, любовта, страстта и всичко онова, през което преминават. Показа ми, че всички сме еднакви, независимо от континент, религия, култура. Показа ми как да уважавам още повече всичко, което ме заобикаля. Промени и начина, по който пътувам. Споделяхме еднакъв вкус за музика и храна, за литература и история.  Научи ме да готвя от душа, без претенция и тренд, само с любов. Макар и известен, остана скромен, а това беше очевадно.

Революционер може би звучи малко крайно, но безспорно ти промени начина, по който хората гледат на храната. Без помпозност, защото обикновена купа фиде в крайпътно заведение може да е по-добра от ястие в ресторант с три звезди Michelin. Показа ми, че няма нужда от celebrity chefs и как миячът и всеки друг,  който работи, е също толкова важен. Ти не бе глас в пустиня, а такъв, който събужда.

Никога не съм обръщал голямо внимание като някой известен умре. Може да постна някое парче, но не се чувствам натъжен. Сега обаче е различно, сякаш съм загубил някой  много близък. Това наистина заболя! Всичко при теб не беше заради храната, беше много повече от това. Беше за живота, хората, културата и всичко, което ни заобикаля и прави по-добри. Затова ще ти бъда благодарен вечно!

С уважение,

Джун

Специалният ден и меню Tribute to Bourdain е тази неделя, 17 юни, след 12:30 в Щастливото прасе. Повече за събитието има тук.