Автомобилно порно с Деян Йорданов

Lamborghini Murcielago LP640 © Деян Йорданов

30-годишният IT специалист Деян Йорданов е освежаващо позитивен и ентусиазиран мъж, който умира за автомобили и фотография и запълва оскъдното си свободно време с обиколки по света и у нас, снимане на 35-милиметров филм, четене и напоително шофиране на своя BMW кабриолет тройка. За съжаление, съвместяването на дневната му професия и все по-доминиращото фотографско хоби изяжда голяма част от неговото ежедневие и най-вероятно ще ескалира до модерната дилема кое от двете да избере. Дотогава, Йорданов продължава да напредва в спокойното снимане на суперколи, които могат да бъдат засечени рядко на живо.

Ferrari F430 © Деян Йорданов

Още на първия въпрос откога се занимава с фотография отговаря категорично, че първоначалният период със сапунерки и снимането на пасторални идилии ще го пропусне, защото всеки е минал през него и предпочитам да се фокусирам върху това кога разбрах, че снимките на автомобили ми се получават добре и трябва да работя повече в тази посока. Действието се развива преди шест години, когато приятел на Деян му споделя, че тунинг центърът Overdrive си търси нов фотограф. Бих ги описал нещата по следния начин: пуснаха ме в дълбокото без да мога да плувам. Трябваше да снимам черно Lamborghini Murcielago с моите нулеви знания какво е импулсно осветление, какви са спецификите при снимане на черен автомобил на закрито и така нататък. Но дадох всичко от себе си.

Lamborghini Aventador © Деян Йорданов

Резултатите са съвсем според очакванията, предвид скромните умения и оборудване от две лампи по хиляда вата, купени ден по-рано от местната железария и чаршаф за дифузия при кадрите от купето. С много пот на челото снимах Lamboghini-то в продължение на няколко часа, предадох снимките и съвсем очаквано ми съобщиха, че нивото ми въобще не е достатъчно добро за техните изисквания. Въпреки това, Деян решава да пробва отново, пръска немалко пари за техника, започва да чета по темата, снима коли на приятели и половин година по-късно отново се явява за пробна фотосесия с автомобил на Overdrive. Та така, вече шест години работим заедно.

Mercedes-Benz SL560 от 1988 © Деян Йорданов

Снимките на всеки автомобил минават през предварително планиране с намиране на идеалната локация, начин на осветяване, подходящи (и крайно неподходящи) ракурси и запознаваме със спецификите на самия модел. Концепцията понякога е плод на продължително планиране, но не са редки случаите, в които идеята за готовия кадър изскача в съзнанието още като науча какъв автомобил ще снимам.

© Деян Йорданов

А новите и стари красавици в портфолиото на Йорданов никак не са малко. Най-вълнуващият модел, който съм снимал, е сребърната стрела Mercedes-Benz W25 от 1934. Историята и емблематичността на този модел са грандиозни и се съм голям късметлия, че успях да се докосна до него. Конкретната стрела на снимката е докарана специално от музея на Mercedes-Benz в Щутгарт до огромния увеселителен Европа Парк в немския град Руст, където Деян и още девет талантливи фотографи от цял свят са поканени за нощна фотосесия на автомобила във въпросния увеселителен парк. Извадих невероятен късмет, тъй като времевите прозорци за снимане бяха само три, а колите и фотографите – десет. Томбола определи кой фотограф кои автомобили ще снима и за щастие бях сред избраните за средбърната стрела.

© Деян Йорданов

Друг вълнуващ модел е Mercedes-Benz 280SL от 1971, познат още и като Пагода. В Overdrive го реставрираха изцяло с огромно внимание към отделните детайли – салонът е претапициран, боята е нова, скоростната кутия е ревизирана, мотор, ходова част, всичко.

Rolls Royce Silver Cloud III от 1963 © Деян Йорданов

Porsche 911T от 1969 © Деян Йорданов

Още два примера за легендарни автомобили, които живеят втори живот, са Rolls Royce Silver Cloud III от 1963 и изумителната Targa или Porsche 911T, класиката от 69-та, която е разглобена до голо купе и реставрирана до състояние като нова.

© Деян Йорданов

Освен други знакови модели като Jaguar XJ220, Lamborghini Murcielago и Aventador, Mercedes-Benz W110 и Ferrari F430, Йорданов снима и базирания на Yamaha XS650 мотоциклет The Duke на Galaxy Custom – изцяло български проект, чието реализиране отнема пет години.

© Деян Йорданов

Снимките на това BMW 430i кабрио се случват на Трансалпина в Румъния. Мъглата, която се спусна над нас буквално за минути, бе като отсечена с нож. Вляво и пред нас бе мъгливо, а вдясно и зад нас грееше слънце. Имах кратък прозорец от няколко минути, в който успях да заснема три-четири кадъра, като след това мъглата покри всичко. Беше неописуемо красиво!

© Деян Йорданов

Другият кабриолет в портфолиото за изминалата година е Mercedes-Benz C43 AMG. Работих по проект за компанията, като идеята бе да отида до Щутгарт, да докарам колата до България, да я снимам на нашето Черноморие и да я върна обратно в рамките на седем дни. Изминах 5200 километра за седмица, но кадрите получиха страхотни отзиви. Тази снимка е от залива Болата до нос Калиакра. Имах по-малко от пет минути да наглася колата и да я осветя, преди слънцето да се скрие зад скалата.

VW Golf MKII Rallye © Деян Йорданов

Разбираемо, списъкът на Деян с автомобили, които би искал да снима, е много дълъг. F40, 250 GTO La Ferrari на Ferrari, McLaren F1, Lamborghini Diablo, Chiron и Veyron на Bugatti, Pagani Huayra, Shelby Daytona Cobra Coupe и 935 и 550A Spyder на Porsche. Това е съкратеният вариант, да знаете. Но вдъхновението е налице. Следя работата на много вдъхновяващи автомобилни фотографи като Frederic Schlosser, Arun M. Nair, Thomas Strogalski, Chris Benny, Tomek Olszowski и Markus Wendler. За негова радост, с част от тях подържа и лична комуникация. Много земни хора и страхотни професионалисти. Обръщал съм се и за съвети към тях, откликват на драго сърце. Така и трябва да бъде.

Mitsubishi Lancer Evo V от 1998 © Деян Йорданов

VW Scirocco R, APR в Гърция © Деян Йорданов

Деян Йорданов е тук, във Facebook и в Instagram.