Lame God е красива и нова БГ марка за момичетата на града

Колко често срещате комбинацията от занаятчийско и стрийтуеър в описанието на модна марка? Славина Илиева стига дори по-далеч със смелото определение Twin Peaks среща Céline, което всъщност се приближава доста близо до естетиката и посланието в пилотната колекция на Lame God – чисто нов софийски бранд за момичетата на града, които умират за качествено и ръчно изработено облекло и аксесоари, родени от кръвосмешението между любовта към младежката улична култура, съвременното изкуство и добрата ъндърграунд музика.

Дълго право палто в розово от италианска вълна с контрастна подплата от памучен сатен в оранж, 450 лeвa/ Дълго право палто в кобалтово синьо от италианска вълна и подплата от мек памучен сатен, 450 лева

Креативен директор и основател на бранда е графичният и моден дизайнер Диляна Манавска, която познаваме покрай дизайн ангажиментите за българското издание на списание Amica, детските години в стайлинг отдела на късния Егоист и артистичните проекти и колаборации с група Ескимо и галерия Пистолет. Последното занимание с Lame God се случва съвсем естествено в правилния момент за момиче от семейство, в което жените винаги са се занимавали с шев и различни видове ръкоделие. Кръстих марката на Куция бог софийски шивач от времето на соца, който някои от по-възрастните столичани все още помнят. Спечелил си е прякора с перфектната изработка на дрехите, които правил по поръчка. Същият прякор има и древногръцкият бог и покровител на занаятчиите Хефест. Изобщо не твърдя, че съм толкова добра, името по-скоро е заявка за ценностите, които споделям и нещо като кратко заклинание.

Ръчно плетен пуловер тип жилетка в розово и бордо от мохер и акрил, 140 лева

За щастие, първата ограничена колекция на Манавска за Lame God под името 01 е далеч от обикновените заклинения и стандартни сезонни категоризации в съвременната мода. Предпочитам да създавам капсулни колекции или сингли на кратък период от време. Lame God се противопоставя на бързата мода – процесът на изработка при нас е бавен, а дизайнът и качеството на материалите определят относително дълъг период на носене на самите дрехите. Манавска определя моделите си извън времето, без последното да означава, че не работи с тенденции, а просто предпочита да не използва бързите такива. Първата колекция в голяма степен е автобиографична и включва неща като правото палто с реглан, денди панталона, баретата и големите пуловери, оформили моя личен стил по един или друг начин – свободни кройки и меки плетива, въобще неща, които създават максимален комфорт в усещането на дрехата върху тялото. Материите са висококачествени и предимно естествени, а единадесетте модела в пилотната колекция са изработени в София от малък екип с доказани умения и многогодишен опит.

Анорак с три джоба от италианска вълна, детайли от памучно кадифе и сатенирана подплата от памук и вискоза, 360 лева

Досущ като красивите безвременни модели в монохромната цветова гама, очевидните вдъхновения на Манавска зад Lame God също са повече от приятни. Обичам уличната култура най-вече заради индивидуализма. Пънкът в различните му превъплъщения стои спокойно редом с бокалите бохемски кристал. 90-те години също са ми важни, защото това е последното десетилетие на контра и субкултурите и винаги ми е било интересно да наблюдавам как тези неща се осмислят у нас. Оформям лицето на софийската улица в Lame God преди всичко през собствената си интуиция за нещата, които се случват тук, но също така държа под око артисти като Daniel Richter. Очаквано, саундтракът на първата колекция е съставен от от група Убийцы, WPCWE и Stephen Paul Taylor. Междудругото, синьото палто дойде от визията на един санитар пред Александровска болница, това също е част от уличната култура. Откъде и да го погледнем, все неща, които Мария Люцканова и останалите любими ingenue-та на Boyscout няма как да не оценят.

Сив вълнен панталон с басти и подплата от черен сатен, 160 лева / Черен вълнен панталон с подплата от памучен сатен в розово, 145 лева

Ръчно плетен оувърсайз пуловер с изрязани рамене в сиво-черен меланж от 100% фина агнешка вълна, 180 лева

Многоцветен ръчно плетен оувърсайз пуловер от 100% вълна, 210 лева

Черно вълнено боди с памучна подплата, 110 лева/ Къс вълнен пола-панталон в бордо с подплата от памучен сатен в розово, 120 лева

Барета от естествен телешки велур подплатена с памучен сатен, 90 лева

Lame God е онлайн тук и офлайн този уикенд на двудневното представяне на колекцията с поп-ъп магазин в Brave Creation. Повече информация за събитието има тук.