Алтернативни източници на информация

© Boyscout

В отчета за последното тримесечие на миналата година, Facebook отбелязва намаление в броя на дневните си потребители в Северна Америка от 185 на 184 милиона души. Макар спадът да изглежда незначителен, а числата да важат само за Щатите и Канада, това е първият път, в който компанията отчита подобен спад.

Какво означава това? Най-доходоносният пазар на компанията вече е наситен и Facebook трябва да привлича повече реклама или да повиши цената й, ако иска да продължава да расте. Неслучайно социалната мрежа наскоро промени алгоритъма, избиращ какво да достига до потребителите – по-малко съдържание от бизнес страници и медии и повече статуси и снимки на приятели.

Макар да е твърде рано да говорим за началото на края на водещата социална мрежа, появата на по-сериозен конкурент изглежда въпрос на време, а и никога не е лошо да имаме една-два алтернативи под ръка. Попитахме Петър Къшев, маркетинг специалист на свободна практика с подчертан интерес към социалните мрежи, дали има читави конкуренти на най-голямата социална мрежа в света извън познатите Instagram, Twitter, Pinterest, Linkedin и Snapchat.

Micro.blog е нова социална мрежа с приятен, минималистичен дизайн, създадена като алтернатива за хората, на които им е писнало от нерелевантна реклама, безумни коментари и фалшиви новини. Платформата е лесна за използване и дава възможност за харесване и отговаряне на статуси подобно на Twitter. Всеки може безплатно да регистрира акаунт, да следва други потребители, да харесва и отговаря на чужди постове, като целта е създаването на активна общност от хора с идеи, а не изграждане на персонален бранд чрез акумулиране на голям брой последователи както в Twitter или Instagram. 

Публикуването на лични статуси става след заплащане на абонамент от 5 долара на месец, но за сметка на това няма дразнещи реклами както във Facebook и другите популярни социални медии. Освен в интернет браузър, Micro.blog е достъпен и през безплатно мобилно приложение за iPhone. Социалната мрежа тепърва набира популярност – идеален момент да станете един от първите й потребители.

Sola е социална мрежа от ново поколение, в която потребителите (над 700 хиляди по последно преброяване) имат възможност да печелят пари от всяка своя активност – от разглеждане на постове, през публикуване, до коментиране. Заплащането става със собствената криптовалута на социалната мрежа SOL, която може да бъде обменена в друга криптовалута (например Bitcoin) или обикновена валута (например долари). В Sola се публикуват така наречените карти (cards) – постове, които се състоят от текст, снимка, линк или някаква комбинация от трите елемента. След качването на нова карта, алгоритъмът на платформата я разпространява в целия свят.

В Sola броят на последователите не е толкова важен. Колкото по-интересен е един пост (или карта), толкова по-голям става шансът повече потребители на социалната мрежа да го видят и подкрепят с някой друг SOL. За регистриране на акаунт в Sola не е нужно друго освен доза любопитство, както и валидна електронна поща и мобилен телефон. Платформата е достъпна през интернет браузър и безплатно приложение за Android и iPhone. 

Петър Къшeв е в Twitter.