Futurecraft 4D излизат по света, но не и у нас (поне засега)

По-малко от година след представянето на концептуалния модел, Adidas пуска в продажба Futurecraft 4D – първата обувка с еднокомпонентна подметка, изработена с помощта на светлина и кислород и проектирана така, че да осигури контролируемо възвръщане на енергията. Зад сложното описание в предното изречения прозира не само желанието на немския гигант да се поведе авангарда в спортния дизайн и най-модерните иновации за атлети и аматьори, но и добре свършената съвместна работа с щатската технологична компания Carbon и нейния процес Digital Light Synthesis – най-общо казано, хитър начин за създаване на висококачествени и издръжливи полимерни продукти чрез комбинация на цифрово излъчване на светлина, кислородопропусклива оптика и програмируеми течни смоли.

На теория звучи сложно, но на външен вид имаме доста секси подметка от три зони с над 20 хиляди подпори, настроени индивидуално, за да отговарят на различните нужди на бягането. Геометричната решетка на петата се грижи за омекотяване и абсорбиране на шоковете от първоначалния контакт, страничните елементи на средната зона гарантират стабилна поддръжка, а структурата на предната част е проектирана за оптимален контакт по време на бягане. Отделно, отворената структура на средната част на подметката и безшевната горна част от primeknit със силует на чорап и допълнителни вентилационни зони би трябвало да се погрижат за перфектно проветрение на стъпалото. Остава само да разберем каква част от предвидените за производство стотина хиляди чифта до края на годината ще стигнат и до нас.

Adidas Futurecraft 4D струва $300 в нюйоркските магазини Kith, Packers и SNS от 18 януари. Наличностите за Европа и България все още не са обявени.