Видео: Clooney и Aldrin си говорят за Луната и Omega

Първата среща на холивудския актьор George Clooney с героя му от детинство Buzz Aldrin се случва почти петдесетина години след кацането на Луната. Clooney е малко момче, когато героят от Apollo 11 става едва вторият човек, стъпил на лунната повърхност. Очевидно, и двамата имат различни спомени и гледна точка към епохалното достижение от 1969. Двете легенди обаче ги събира едно общо нещо, а именно швейцарският производител на часовници Omega и верния Speedmaster – предпочитаният модел на астронавтите от американската космическа агенция НАСА, превърнал се съвсем спокойно в и първия часовник, носен на Луната и познат от онази известна снимка с китката в края на 60-те години. Историята на един от най-известните хронографи в историята обаче започва много преди конкретната мисия до естествения спътник до земята през 1957, когато излиза първия Speedmaster модел, за да се превърне в нарицателно име за прецизен механизъм, лесна четимост, издръжливост и здравина дори при най-екстремни условия.

Появата му в американската космическа програма обаче не е никак случайно или резултат от много добър маркетинг. Въпреки дигиталните индикатори, инженерите на космическата програма все пак решават да подсигурят астронавтите с добър часовник, който да може да ги ориентира при катастрофални аварии (справка: Аpollo 13). Президентът John F. Kennedy решава да изпрати астронавти до Луната още през 1961 и прекарва следващите няколко години в обяснителен режим защото мисията Apollo е важна за човечеството. Предизвикателството пред учените в НАСА е повече от забележително предвид факта, че по време на прословутата си първа реч през 1961, американците са прекарали скромните 15 минути и 28 секунди в космоса като цяло. НАСА обаче е достатъчно уверена в успеха си и започва да тества четири различни часовника по всевъзможни начини, за да остане само един, а именно Sppedmaster-а на Omega, който се сдобива с прозвището The Moonwatch след най-известната разходка на Buzz Aldrin.

Най-известният хронограф в историята на космическите изследвания е единственият часовник и техническо оборудване, което участва във всички пилотирани мисии на НАСА от Джемини през шестте лунни мисии от 1965 нататък, та чак до настоящата програма на Международната космическа станция. 60-тата годишнина на Speedmaster е повод не само за срещата между Clooney и Aldrin и по-подробното запознаване с еволюцията на този превъзходен модел, съпътстващ дузина събития на границите на физическата издръжливост и човешки възможности. От дебюта си през 1957 до 1968 е задвижван от калибър 321, преди да бъде заменен от калибър 861. По-късно съшият този калибър е заменен от подобрена версия с родиево покритие на механизма, познат под наименованията калибър 1861 и 1863, и двата от които се навиват ръчно. Дори днес механизмът се задвижва със същото това ръчно навиване, на което разчитат и астронавтите от първата успешна мисия до Луната.

 

Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph 42 mm, 9880 лева/ Speedmaster Moonwatch Automatic, 17860 лева/ Speedmaster Moonwatch Automatic, 17860 лева

И докато Bond изтребва злодеи с верния си Seamaster, лунният пътешественик на Оmega го раздава авантюристично с хронографска функция, здрава 42-милиметрова каса от неръждаема стомана, черен, тъмносин или тъмносив циферблат, тахиметрична скала, индикатори и стрелки с фосфоресциращо покритие, стоманени, кожени или NATO каишки и ръчно-навиващ се механизъм, който се е доказал където трябва през последните петдесетина години. Непосилната му цена го превръща в историческа инвестиция, която си струва всяка стотинка, стига да може да си я позволите. Саундтракът, както обикновено, е Fly Me To The Moon на Frank Sinatra, кой друг?

Speedmaster Moonwatch Automatic, 18050 лева/ Speedmaster Moonwatch Co-axial Chronograph, 20520 лева/ Speedmaster Moonwatch Co-axial Grey Side of The Moon Meteorite, 24700 лева

Цените на на Omega Speedmaster започват от 9880 лева в бутиците на Гюлиян и онлайн тук. Повече подробности за модела има тук. Космическата история на марката е Nasa е тук. Всичките Speedmaster-и от последния половин век са тук.