Musk, Bezos, Sandberg и другите умници от Code Conference

Elon Musk © Asa Mathat

Elon Musk © Asa Mathat

Противно на очакваното, Boyscout редакторите не се интересуват само от рокендрол, рап, костюми и неделна еротика. Можете да ги видите как посягат плахо и към света на науката, технологиите и медиите. Именно заради това следват отблизо събитието Code Conference на технологичното онлайн издание Recode – казваме следват, а не присъстват, защото конференцията е само с покани след предварителна регистрация (да се чете абсолютно недостъпно за голямата част от аудиторията), която си струва усилията (и парите – $6500 като за начало). Приключилото преди няколко дни трето издание на конференцията събра на едно място най-влиятелните личности в индустрията като Jeff Bezos (шеф на Amazon), Elon Musk (шеф на SpaceX и Tesla Motors), Sundar Pichai (шеф на Google), Chuck Robbins (шеф на Cisco), Devin Wenig (шеф на eBay), Jack Dorsey (шеф на Twitter и Square) и Sheryl Sandberg (шефка на Facebook) за серия дълги и интересни разговори за настоящето и бъдещето на дигиталните технологии и тяхното отражение върху живота на всеки от нас. Нито едно запомнящо се българско име в програмата, но поне дузина причини за бърз видео обзор на най-интересното от най-интересните хора на Code Conference.

Elon Musk говори едновременно срамежливо и спокойно за плановете си да изпрати ракета до Марс през 2018 и първите колонизатори на червената планета до 2025, докато се занимава със стратегиите за отпор на конкурентите на Tesla Motors, бъдещето на автономните автомобили, истинската матрица и живота в симулация и, разбира се, защото хората трябва да разбират по-добре въпросите на изкуствения интелект.

Jeff Bezos от Amazon говори с Walt Mossberg от The Verge за гигантския потенциал на изкуствения интелект, способен да промени всичко от пазаруването до шофирането на автомобили. Американският милиардер обсъжда свободно и трансформирането на Washington Post от ликална в глобална медия и неудобрението си към Peter Thiel и Donald Trump. В същото време, другата му компания Blue Origin се опитва да намали цената на предприемачеството в открития космос.

Sundar Pichai от Google споделя защо Google може да победи Apple, Amazon и Microsoft в разработването на изкуствения интелект като по-лесен и полезен инструмент за всеки потребител. Милиардната компания инвестира още повече в своите Nexus устройства.

Jack Dorsey от Twitter и активистът Deray Mckesson коментират положителните и отрицателните ефекти на социалната мрежа върху политически о социални каузи като #BlackLivesMatter.

Sheryl Sandberg и Mike Schroepfer от Facebook коментират противоречивите теми за тънките граници между медиите и корпоративните интереси, личната вендета на Peter Thiel срещу Gawker Media и обвиненията, че така наречените trending topics в социалната мрежа се определят (пристрастно), за да наклонят везните в полза на демократическата партия в Щатите. Има и по-любопитни сегменти за бъдещето на виртуалната реалност.

 Още видео интервюта от последната Code Conference има тук.