Спортни легенди: 70-тарската история на Superstar

1969 е интересна година. Американците кацат на Луната и се чудят как да се изнесат най-безболезнено от Виетнам под командването на новия президент Nixon, дебютират фестивалът в Удсток, Улица Сезам и ARPANET, умира битническата легенда Jack Kerouac, Beatles издават последния си албум заедно Abbey Road, a Великобритания изпраща повече войски в Северна Ирландия, за да потуши нарастващото напрежение в страната. В същото време дизайнерите на Adidas работят усилено върху прототип на баскетболна обувка без да предполагат, че последният им спортен модел тихомълком ще промени историята на цялата компания, ще се вмъкне безпроблемно в няколко различни световни субкултури през десетилетията и ще се наложи като фаворит в категорията за най-разпознаваеми и обичани силуети на кецове за всички времена.

Като повечето подобни градски легенди, вероятно най-иконичната обувка на Adidas се ражда от чиста необходимост. Американският баскетбол през 70-те години е подчинен на центъра Kareem Abdul-Jabbar и неговите емблематични небесни куки и спектакли начело на Milwaukee Bucks и LA Lakers. Най-резултатният играч в NBA за всички времена с ненадминатия и до днес рекорд от 38387 точки вършее в противниковата половина с номер 33 на гърба и задължителните superstar-ки на краката десетилетия преди производителите да обладаят този тип маркетинг и да започнат да произвеждат серии, посветени на играчи. Jabbar oбича своите Аdidas-ки не само заради откровения им сексапил и иновации, но най-вече заради чистата необременена функционалност – във време, когато играчите се състезават с платнени високи гуминетки, компанията решава да се противопостави на главоломното нарастване на контузии в лигата с първите изцяло кожени ниски баскетболни кецове с подсилена предпазна капачка за пръстите за пръстите от гума (еволюция на Chuck-овете, няма спор). Jabbar очевидно е най-големият фен и проповедник на модела, който се появява върху краката на близо 75% от играчите в НБА до средата на 70-те години.

Семплият дизайн, функционалност и огромен сексапил не са единствените причини зад успеха на Superstar. Универсалната приемственост на модела в лигата си има много разумна причина извън идолизирането на Kareem Abdul-Jabber и неговите Superstar-ки от бяла телешка кожа. Още през 60-те компанията вече експериментира с различни идеи за своята тенис дивизия и легендарните Stan Smith, когато решават да задълбочат тестовете на подсилени бомбета. Появата им в началото на следващото десетилетие предизвиква вниманието на професионалистите, които дотогава не са виждали изцяло кожени кецове за баскет с гумени капачка. Анатомията на най-известната 70-тарска спортна и лайфстайл обувка на Adidas всъщност е еволюция на силуета на високия Pro Model и печели по точки с подплатената SoftProtect пета за предпазване на ахилеса, легендарния протектор за пръстите, здравата конструкция от кожа и нарязаната във форма на рибена кост подметка, която подсигурява добро сцепление с настилката на баскетболните площадки.

Superstar Tate, 2005

Спортният успех на Superstar през 70-те няма как да не се отрази и върху младежката мода на своето време, която си присвоява кецовете за ежедневна употреба извън баскетболното игрище. Подобно на Converse Chuck Taylor All-Stars и тяхната вечна асоциация с американския и британски рок, Adidas се възползва от временния застой на линията от началото на 80-те и нахлува в музикалните субкултури, за да капитализира върху следващите големи посланици на марката, Run D.M.C. Въпреки непрекъснатото развитие на технологиите в индустрията за спортни кецове, Superstar е достатъчно почитан, за да не изпадне от полезрението на широката публика и да направи един готин и абсолютно безпроблемен транзит от баскетбола към големите улици и ежедневната младежка униформа. Същият този семпъл и утилитарен дизайн на прототипа от 1969 намира място в гардероба на различни социални прослойки година след година, след като е очаровал НБА десетилетия по-рано. Преоткриването на легендарните кецове под шашката на новия бранд Adidas Originals и десетките колаборации, специални и ограничени издания и десетки вариации на вечния силует достигат кулминация през 2005 – 35-тият рожден ден на Superstar с изключително органичена колекция от 35 колаборации с по седем чифта от най-големите модни, музикални и арт икони на своето време. Колекционерската книга със стикери от цялата кампания представя културата на Superstar и неговата история, заедно с идеята зад всеки един от лимитираните кецове от юбилейната серия. И понеже стойността на всеки един от лимитираните чифтове скача повече от шест пъти в минутите след премиерата им през 2005, по-добре да разчитаме на добрия стар Superstar II с модерен ретро силует, текстилни три черти и подплата, екосъобразна кожа, познатата гумена капачка и подметка с релеф на рибена кост. 45 години очевидно не стигат и хората продължават да си го обичат, както подобава.

Тази публикация излиза с подкрепата на Adidas. Superstar е в Аdidas Originals – Mall of Sofia на бул. Александър Стамболийски 101.