Ревю: Building a Beginning на Jamie Lidell

Всеки, които не познава отблизо любопитната кариера на Jamie Lidell, ще се запита какво прави един англичанин в Нашвил. Чисто новият му безнадеждно романтичен албум Building a Beginning няма нищо общо с кънтри стилистиката и предишните му превъплъщения и отбелязва напускането на дългогодишния му лейбъл Warp. За щастие, един от най-подценените и сексапилни гласове в съвременната поп музика не губи време да се преоткрива, а просто завършва продължителната си трансформация от най-големия фен на Prince и екстравагантен електро експериментатор в могъщ и самоуверен соул изпълнител. Близо две десетилетия след първите си записи, Lidell най-накрая си отдъхва спокойно и надскача от воле своята уникална ниша в абстрактната електроника с нетипично чувствени вокали.

Както се подразбира, транформацията на Lidell в седмия му дългосвирещ албум не е никак неочаквана или изненадваща. След излизането на Multiply и последвалия го едноимен Janet Jackson-ов синтпоп и футуристичен индъстриъл опус Jamie Lidell, музикантът се мести от Ню Йорк в Нашвил, за да се отдаде на спокоен семеен живот в далеч по-малката столица на щата Тенеси. Подобно на досегашните си албуми, и тук музиката на Lidell e повлияна изцяло от личните му преживявания и новия член на семейството, а именно синът Julian. Building a Beginning e много деликатен и едновременно с това тежкарски мазен микс от приповдигнат соул и пиано балади от душата на един истински влюбен в жена си мъж, който не пропуска да отбележи и трудностите във всяка връзка, наред с рефлектативна меланхолия и доза съмнения. Новият албум на Lidell е абсолютно потапяне и почит към 70-тарската музика на Stevie Wonder не само заради ушеизвадната прилика в гласа и вокалната техника на Jamie, но и заради силно емоционалния госпъл начин, по който се раздава във всяка една песен. За щастие, Lidell не подражава като обикновен имитатор, а вкарва целия си талант на текстописец и композитор, за да запише свежи и свои собствени соул красавици с мощната подкрепа от беквокалистките на Chaka Khan.

Споменатите дами съвсем не са единствените колаборатори в албума, дори напротив – Building a Beginning e много личен и искрен албум, който трябва да бъде споделен с много хора. Jamie работи с познати герои от най-силния си период като Mocky, басиста Pino Palladino, инженера на Bill Withers, кийбордиста на Amy Winehouse, Pat Sansone от Wilco и барабаниста Daru Jones, но най-близкият му съучастник е собствената му съпруга, фотографката Lindsey Rome. Lidell пише текстовете на повечето парчета с жена си. Неслучайно, повечето имена в траклиста звучат като обет за вечна любов и тежка и безрезервна обич – I Live To Make You Smile е мила пиано балада за неделя сутрин, вдъхновена от желанието да доставяш удоволствие и да се отдадеш напълно на човека до себе си, без да изискваш нищо насреща, You and Мe си е ти и аз (какво друго), How Did I Live Before Your Love вкарва малко реге в медитативната романтика, а Walk Right Back звучи като зверска робо и спейсфънк колаборация с Dam Funk. Самият Jamie дава най-доброто определение за същината на Building a Beginning и причината да звучи толкова консистентно и положително. Много е лесно да правиш балади и да експлоатираш минорните акорди. Адски трудно обаче е да скочиш в мажорните акорди и да запишеш щастливо и всеки весело парче, което е искрено, без да звучи прекалено старомодно и сантиментално. Така си е.

Building a Beginning (Jajulin Records) е на пазара.