Тестваме новия Rolls-Royce в Гудууд

Засега само мислено и с леко изпотени длани, тъй като англичаните от Rolls-Royce представят много симпатичен и свръх луксозен кабриолет за арабски принцове, заможни олигарси и въобще всеки, който има едни излишни 250 хиляди паунда минимум, готов е да ги инвестира в Dawn и няма нищо против да го закара до Порто Черво, Монте Карло, Кан и останалите скъпи места извън регулярния маршрут на Boyscout. Лошо няма! Dawn си заслужава гледането най-малкото, защото е много секси автомобил, който прилича на подобрен Wraith, но само на пръв поглед. Дизайнерският отдел в Гудууд се е вдъхновил за модерна интерпретация на оригиналното дропхед купе Silver Dawn от 1952, един от първите следвоенни символи на истинския сладък живот (за прахосници). Новостите в този автомобил обаче са прекалено много, за да не го определим като почти изцяло нова концепция за луксозен кабриолет за четирима, а не просто са приятен ъпгрейд на предишните серии на автомобилната компания.

 

Няма да се правим на много отворени и ще споменем само за новите неща, от които имаме бегла представа. Спортният вид на Dawn го изстрелва към най-високия сегмент на богаташите, които купуват Maserati и Bentley за синовете, но нямат нищо против да им дадат и именно този модел за кратка разходка за общо четирима души, без тези на задната седалка да страдат от липсата на достатъчно място за краката. Инженерите на Rolls-Royce са се постарали да направят плашещо тих автомобил, който вози гладко като летящо килимче, подобно предишните модели на английската марка.

Платненият покрив се прибира или изскача абсолютно безшумно за 22 секунди дори при движение 50 км/ч благодарение на механизъм с още леко стряскащото име Тихият балет. Мекият покрив е запазен по естетически и търговски причини, тъй като за клиентите на марката няма по-романтично нещо от това да караш кабриолет през нощта, докато дъждът барабани по здравия брезент отгоре. 16-тете колони в аудио системата на Dawn са индивидуално-калибрирани така, че да осигуряват балансиран звук при всяка конфигурация, а вграденият високочувствителен микрофон анализира околния шум и наглася силата на звука подобаващо.

Пределно ясно е, че дизайнерите и инженерите на Rolls-Royce са използвалите най-добрите, иновативни, космически и извънземни технологии и системи за сигурност в този автомобил, но ако все пак се интересувате от най-базовите технически параметри – малко над пет метра дължина, ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от пет секунди. Разходът на гориво едва ли би заинтересувал човек, който може да си позволи такъв звяр. Обратното също важи.

Повече информация в официалното представителство на Rolls-Royce за страната, а именно BMW България.