Ревю: The M.A.F.E. Project на BJ The Chicago Kid

BJ The Chicago Kid е от онези изпълнители, които всеки е слушал, но малцина помнят и познават добре, въпреки сериозната дългогодишна кариера и смъртоносен талант за изпълнител, вокалист, текстописец, композитор, продуцент и удобен артист за запомнящи се колаборации, които му позволяват да демонстрира страхотния си глас, без да се натрапва излишно между шамарите на съвременния хип-хоп и арендби. Незабележимото, но ценно присъствие на Bryan James Sledge на музикалната сцена за момента предизвиква същите емоции като при добре пресметнатите дебюти на Kendrick Lamar, Chance The Rapper и Frank Ocean с малката разлика, че въобще не можем да говорим за нов изпълнител, а по-скоро за завършен вокалист, който може да задмине Miguel без да му мигне окото и вече е работил с кръстника в този жанр – R. Kelly. BJ си е направо ветеран на съвременната арендби сцена с четири микстейпа, един независим албум и няколко дузини гостувания в проектите на известни (Kanye West, David Banner и артистите на Top Dawg Kendrick Lamar, Schoolboy Q, Ab-Soul и Jay Rock) и по-малко известни изпълнители, които само подготвят публиката за предстоящия му дебют за голям лейбъл като Motown през 2015. Именно участието на BJ The Chicago Kid в един от последните сингли на Schoolboy Q (Studio) успя да предизвика интереса на масовата публика към огромния талант на момчето от Чикаго, което осъзнава силата на добрия микстейп (Nostalgia, Ultra на Frank Ocean), пласирането в един от най-добрите дебюти за последните пет години (Acid Rap на Chance The Rapper и Channel Orange на Ocean), почитта към най-силните години на хип-хоп и арендби жанровете и работата с най-добрите продуценти (Kanye West и споменатия кръстник).

Последният му микстейп The M.A.F.E. Project е още едно доказателство за неоспоримия му талант като вокалист, които може да импровизира върху най-различна продукция по изключително суров и чувствен начин, типичен за много малка част от изброените по-горе артисти. Компилацията събира на едно място осем от вече излезлите тракове през годината, заедно с още четири неиздавани досега бонус тракове. Под всичките видео клипове на досегашните тракове откриваме очакваното пояснение, че The M.A.F.E. Project е просто почит и безкрайно уважение от BJ към любимото му 90-тарско арендби и читавите вокалисти напоследък. Всичко започва с акапелната интерпретация на Justin Timberlake и неговото Strawberry Bubblegum, последвано от колаборацията на Sledge с Freddie Gibbs (B.A.M.), приятелското намигане към The Weeknd в Wednesday Weekend и One In A Million – изключителен колаж и перфектна вокална интерпретация на One In A Million на Aaliyah, R&B Thug на R. Kelly и Feenin’ на Jodeci.

В проекта е включена и ремикса на BJ и Q върху Kanye West I Can’t Hold My Liquor, който променя изцяло логиката на оригинала и е съединен с минорното It’s True.

Real Love Never Dies пък е изключително любовната версия и почит към James Brown и неговото силно социално и анти-дрога парче от 1972 King Heroin, което се превръща в лъстив химн за отдадеността и истинската любов. Очаквано, Perfect е почти директна интерпретация и вокално упражнения върху Thim Slick на Fabolous и Jeremih от началото на 2014, а колаборацията със Smoke DZA What You Do To Me звучи като демо запис от репетиционната и въпреки това е може би най-силното парче в албума, стига да го нямаше закриващото Soul of A Woman.

Микстейпът на годината, поне засега. BJ The Chicago Kid със сигурност ще бъде най-сериозния конкурент и авер на Frank Ocean и Miguel през следващата година, ако продължава по същия начин.

Микстейпът The M.A.F.E. Project може да бъде свален безплатно тук и тук.