Ревю: Star Climbing на Zoot Woman

Zoot Woman обичат да свирят на живо, но се колебаят да се покриват за дълго след всеки нов албум и прилежащото му турне. Третият Things Are What They Used To Be излиза точно шест години след предходния Zoot Woman и осем след феноменалния дебют Living In a Magazine от 2001-а , определян напълно справедливо от критиката за един от най-важните записи в модерната електро поп музика въобще. За разлика от другите артисти от скоропостижно загиналата електроклаш вълна в началото на миналото десетилетие, английското трио набляга на меланхолични мелодии и сърцераздирателни вокали и истории в текстовете. Макар масовата публика да ги свързва най-вече с еднократни прояви на гениалност и концептуални видео клипове, Zoot Woman има стабилна дискография с отлични албуми и последователно развиващ се звук без излишни резки обрати и напъни за модерност. Все пак продуцентът Stuart Price и двамата братя Johnny и Adam Blake се познават твърде добре още от ученическите си години в английския град Рединг и работят заедно почти 20 години, първо като ремиксаторски проект на Stuart и Adam (Paper Faces), а впоследствие и като пълнокръвна група след включването на Johnny Хубавеца.

Star Climbing излиза след петгодишно прекъсване и тригодишна лежерна работа по оформянето на идеите и записи в четири студиа от двете страни на Атлантическия океан. Според Stuart Price Star Climbing е най-забележителния албум на Zoot Woman заради перфектната комбинация от вкуса и различните интереси на членовете на групата. Adam Blake пък твърди, че отношенията между тримата и химията в групата не са се променили още от първия път, в който са се събрали да се позабавляват със синтезаторите и китарите като деца. Респективно няма някаква чак толкова радикална промяна и настоящото звучене на групата може лесно да бъде проследено чак до дебюта Living In A Magazine. Винаги сме се придържали към определени теми и конкретен стил, които си струва да бъдат развивани. Искахме да направим позитивен албум, доколкото ни позволява типичната ZW меланхолия. Все пак Stuart Price добавя, че тримата са усетили нуждата от предизвикателство и развитие в своя звук, оттам и заглавието на албума Star Climbing, описващо желанието да минеш отвъд комфортната си граница и позната реалност.

Истината е някъде по средата. Zoot Woman експлоатира любимите си идеи и звучене по съвършено различен и новаторски начин, което ги изстрелва на светлинни години пред ентусиасти като Monarchy например. Първият сингъл Don’t Tear Yourself Apart напомня на емблематичното It’s Automatic – семпла, повтаряема и лесно запомняща се бърза мелодия, композирана на стар синтезатор Casio и дръм машина Roland ТР 909 от гледната точка на човек, който ни успокоява най-мрачните и безнадеждни моменти в живота (When it all seems to bring you down/ Don’t tear yourself apart / I can promise you better ways/ We’ll be living in better days). Положителната мотивация продължава и в първото записано парче за албума The Stars Are Bright – пулсиращ електро поп с надграждащи се и взети назаем от 90-тарските нелегални рейв партита синтезатори, които препускат бясно на фона на Don’t waste the days/ Don’t waste the years/Don’t try to understand how life appears/ We’ve changed the way we see the world. Zoot Woman очевидно са преслушали внимателно и последните албуми на Daft Punk и Chromeo, защото си използват вокодер за пръв път в Real Real Love и най-вече в закриващото Waterfall In The Fire. Най-добрата песен в албума Chemistry е бърз романтичен ъпдейт на Living In A Magazine и Grey Day, който плаче за Paper Faces ремикс, а инструменталната четириминутна пиеса Elusive е преждевременната кода на един брилянтен албум.

Star Climbing едва ли ще направи огромно впечатление в класациите и сред масовата публика, което го превръща в много приятна изненада за всеки ентусиаст, решил да посегне към меланхоличната китарна електроника на Zoot Woman. Феновете пък ще оценят отличната форма на последната оцеляла група от електроклаш вълната, която продължава да развива своята дълбока емоционалност и печели по точки със своите сърцераздирателни и положителни текстове, мигновено запомнящи се разпознаваеми мелодии, космични синтезатори, минимално количество струнни инструменти и почти невидими диско влияния.

Star Climbing (Embassy One) e на пазара.