Фабрични настройки

Военният клуб в Пловдив дебютира като клубна локация за официалното парти на юбилейната Нощ / Пловдив и световна предпремиера на последния съвместен проект на Absolut – лимитирана бутилка по дизайн на мега известен артист име или нещо по-голямо. Името на партито Absolut Factory и визията подвеждат към бащата на американския поп-арт, но да видим.

За музиката отговарят само интересни хора. Започваме с местните феодали от аудио-визуалния колектив Мелформатор, които споменаваме с добро много често напоследък, напълно заслужено. Петко Танчев, Атанас Динчев, Самуил Кехайов (Саюлке) и Веселин Трачев са пловдивски любители и създатели на електронна музика и визуално изкуство, които познаваме предимно от спорадичните участия в artnewscafe, клуб Грамофон, кино Космос, софийския клуб Жул Верн и едно типично целодневно басейн парти без обичайните MTV екстри. Отскоро Мелформатор има собствена лаборатория (като победител от конкурса на Фондация Пловдив 2019 за безвъзмездно отдаване на десет пространства в квартал Капана) –  място за срещи на хора с интерес към дигитално изкуство.

Clipper от Disco Comrades пътува редовно до коренно различни дестинации като Берлин и Техеран, което си личи и по склонността да смесва лежерно много стилове с достатъчно препратки към музиката на 70-те и 80-те години. Мартин Коевски дебютира като диджей през 2005 година с ежеседмично парти в несъществуващия вече софийски клуб Hide и понастоящем се увлича най-много по хубаво електро, кокаиново и фетишистко итало диско, чикагски ню бийт, източна психиделия, прогресив рок и балеарско даунтемпо.

Стоян Рудов (Charlie Smooth) живее и работи в Берлин от доста време, организира Get Deep партитата (с гости като Kink, Motor City Drum Ensemble, Marshall Jefferson, Floating Points и Appleblim) през последните пет години и се прибира в родния Пловдив, за да пуска на винил за пръв път след повече от десетилетие. Момчето свири всичко според настроението и атмосферата в клуба (от джаз, соул и фънк до детройтско техно, чикагски хаус и итало диско), но никога не пуска трак, в чийто текст не вярва. Най-засяганите теми: критика на съвременното общество и протест срещу расовата, социалната и сексуалната дискриминация. Лошо няма, има си принципи човека.

Absolut Factory е тази вечер във Военния клуб в Пловдив на ул. Иван Вазов 2 половин час след полунощ. Входът е свободен до запълване на капацитета.