Ciao, Италия!

Американският фотограф Charles H. Traub обича патинираното величие на Италия и продължава да броди из улиците и скритите пресечки, паркове, канали и задни дворове, за да улови онази наситена с история, култура и епични истории атмосфера, която ни вълнува от десетилетия. Последната му монография Dolce Via е негов първи подробен сборник с ярките и цветни фотографии на Италия от началото на 80-те години на ХХ век – откровени, интимни, забавни и спонтанни кадри с онова леко преднамерено позиране и жестове, които превръщат обикновените непознати в архетипни карикатури.

Дини върху лед, Неапол, 1981. Dolce Via: Italy in the 1980s © Courtesy of Charles Traub/Damiani

Рим е забележителен град – красив, подходящ за разходки на крак, загадъчен и много тайнствен многопластов разрез на възхода и падението на западната цивилизация. Именно многобройните епични митове, легенди и исторически достоверни факти определят особения характер и атмосфера на този древен град. Всяко поколение иска да преживее отново отминалите славни времена като същевременно търси начин да последва собствената си съдба. Всички ние искаме да сме част от позападналото величие на Италия. Навярно няма друго място в света, което да е насърчавало по подобен начин две велики епохи в развитието на света. Останките от Римската империя и Ренесанса са оставили своя отпечатък върху света. Това сладко наследство е фон на ежедневните машинации в съвременния живот. През 80-те години, когато прекарах най-много време в Италия и най-вече в Рим, усетих как неговите цветове, повърхности, архитектура и забележителности са не само фон, но съществена част от цялата тази улична драма, която въвличаше целия град. В края на 20 век се усещаше онази надежда за появата на нова велика цивилизация и Рим бе интересен със своята храна, стил, история и долче вита. Днес въпросното долче съществува по-скоро в латентно състояние в спомените и мечтите на жителите на вечния град. Ако уникалността на римляните и тяхното облекло, навици и маниери са станали по-нехарактерни, то може би трябва да се оплачем от повсеместната глобализация на целия свят. И все пак Рим и Италия продължават да се открояват. Ще продължавам да снимам The Dolce Via при всяка възможност. – Charles H. Traub

Фонтан ди Треви, Рим, 1981. Dolce Via: Italy in the 1980s © Courtesy of Charles Traub/Damiani

Играещи деца, Рим, 1982. Dolce Via: Italy in the 1980s © Courtesy of Charles Traub/Damiani

Две жени, Милано, 1981. Dolce Via: Italy in the 1980s © Courtesy of Charles Traub/Damiani

Две двойки в Неапол, 1985. Dolce Via: Italy in the 1980s © Courtesy of Charles Traub/Damiani

Свещеници от Реджо Емилия. Dolce Via: Italy in the 1980s © Courtesy of Charles Traub/Damiani

Жена с цигара, Неапол, 1985. Dolce Via: Italy in the 1980s © Courtesy of Charles Traub/Damiani

Верона, 1982. Dolce Via: Italy in the 1980s © Courtesy of Charles Traub/Damiani

Dolce Via: Italy in the 1980s (Damiani) струва €35 и може да бъде поръчана тук. Още няколко дузини снимки от нея – в сайта на фотографа.