Видео: Дълга база

Горното видео може да накара всеки приличен бойскаут да се екипира добре с протектори и здрава каска и да се пробва като уикенд асфалтов сърфист с лонгборд – дългият пръв братовчед на класическия скейтборд. Идеалната възможност за по-близка среща с този спорт и много добър алтернативен начин за придвижване по равни повърхности ни се открива точно утре. Лонгбордистите в България откриват сезона за трета поредна година в Борисовата градина на така наречения спот на алеята срещу Полиграфическия комбинат, където традиционно се събират. Събитиеото на Longboarding Bulgaria и LongDayBoarding събира на едно място най-добрите райдъри от София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Перник, както и няколко съседни страни. Всеки един от тях може да се включи в демонстрациите по танцуване върху дъска, в дисциплината слайд и дебютиращото състезание Runaway Indiana Jones за начинаещи и напреднали лонгбордисти на фона на хубаво барбекю и музика от Бар Безкрай. След парка партито се мести в Trip Ten за сета на DJ Ramsey Hercules от Boogie.FM. И понеже все още сме начинаещи дъски, уточняваме основните опорни точки в дисциплината с помощта на Мартин Раднев, фотограф и райдър с десетина години каране зад гърба си.

Предимствата на лонгборда пред обикновения скейт? Дъската е по-голяма и дава повече стабилност, което е предимство за начинаещите. Също така колелата са с по-големи и по-меки от тези на скейтборда, съответно лонгбордът вози много по-меко и е по-подходящ за cruising из улиците.

Къде карате най-често? Най-добрите маршрути за каране и спускане? В Борисова градина. Най-добрите маршрути за спускане са Железница-Ковачевци, Ярема-Велинград и в Чепинци и Гоце Делчев.

Трикове или спускане? И двете!

Каква скорост развивате обикновено? В градски условия до 70 км/час, ако си на Драган Цанков или Черни Връх. Извънградско – 80-90 км/час.

Внимавате ли достатъчно? Да! Безопасността е на първо място, винаги караме с каска и протектори. Важно е човек да знае възможностите си и да кара в техните граници. Не мога да не споделя любимия си цитат по темата от Dominik Kowalski: Skateboarding is about Friendship. A way to express yourself, to find yourself. It gives you something nobody can take away – joy, learning, acceptance. It’s a guide, a tool, a statement. Resistance! A way to escape ordinary life…. Pleasure and pain!

Наръчник за начинаещи? В YouTube има видео уроци за всички начални стъпки и трикове в лонгборда.

Информация и програма на Longboard Meeting of The Year 3.0 – тук. Видео приключенията на групата са тук. Видеото от миналата среща е тук.