Американецът

Frye твърдят, че са най-старата американска фабрика за обувки, която е работила непрекъснато през последните 150 години. Склонни сме да им вярваме, след като историята на компанията започва от желанието на John A. Frye да предложи удобни и функционални обувки за заводските работници в масачузетския град с интересно име Малборо. Като всяка една велика компания, и Frye се разписват и във Втората световна война със своите ботуши Wellington върху краката на хиляди американски войници и пилоти от Нормандия до Окинава и дори върху Генерал Patton, поне според градската легенда. Единственото, за което ги упрекват, е че не произвеждат всичките си продукти в Америка, а разчитат на най-добрите доставчици на кожа и производители по целия свят, за което ще трябва да им се доверим и да поносим няколко чифта. Иначе стилът им е достатъчно подходящ за официални костюми и тъмен деним през уикенда.

Arkansas (340 лв.) е възможно най-универсалния модел от тъмнокафява и ръчно състарена кожа, който не прекалява с декоративните шевове и лого отстрани на петата, има овален връх и масивен равен ток и почти сигурно може да се комбинира с по-голямата част от гардероба на всеки мъж. Същото важи и за модела Wallace, който изглежда още по-изчистено.

Туристическите боти Rogan (235 лв.) от кожа са ръчно изработени и добре уплътнени откъм езика така, че да могат да се справят с повечето преспи на път за работа или горе в планината. Стабилната им подметка не дразни с груб вид и прекалено масивен ток.

Ботите Fulton (230 лв.) са онзи ръчно изработен и състарен модел с овален връх, с който можем да изкараме цялата есен без да се замисляме много много.

Моделите на Frye са тук. Повече за компанията – тук.