Статуята на свободата

Роден през 1985 като по-добрия брат на Nike Тerminator, Nike Dunk се превръща все повече в субкултурна икона, отколкото в маратонка, създадена за баскетбол. С по-леката си конструкция и нисък център на тежестта, моделът навлиза рязко в употреба от повечето университетски и колежански баскетболни отбори в Щатите — направено е спонсорско споразумение и всеки един отбор получава комплекти Nike Dunk в съответните си цветове. Оттогава моделът се характеризира с огромно разнообразие от цветови комбинации и характери.

През 1998 моделът е преиздаден с малка промяна в текстурата и са добавени още цветове и комбинации. С все по-голямото популяризиране на скейт културата и създаването на SB подразделението на Nike, Dunk започва да става още по-желан и все повече скейтъри оставят настрани характерните DC, Etnies и Еmerica и предпочитат да носят култовия Nike.

Именно Nike SB пуснаха на пазара последния си модел, наречен Statue of Liberty. Бледият зелен цвят, сякаш е създаден точно за високия Dunk, а сивата подметка е чудесно допълнение. Изцяло кожен, с лого на статуята на езика, Nike Dunk Statue of Liberty има едно уникално свойство — боядисан е на два слоя. С изтъркването на зеления цвят, отдолу започва да се прокрадва златисто-меден оттенък, напомнящ на покритието на статуята на свободата. (Ако сте истински любопитни, можете да видите въпросния ефект тук).

Моделът вече направи истински бум на Острова като в повечето магазини беше разпродаден за два-три дни. Вчера излезе официално в Щатите, а за останалите магазини в Европа — остава ни само да чакаме и проверяваме.

Препоръчваме ви да проверите в: Uptown, CCS; StepUp, бул. Витоша 23 и официалните магазини на Nike в страната.

Ново, 11.03, 17:30След препоръката на Еленко ги открихме и в ebay.co.uk на цени започващи от £105 + доставка.