Морската столица

Sperry Top-Sider имат гарантирано място в американската модна история с оригиналната си обувка за яхти от 1935 година,  чийто дизайн е вдъхновен от кокер шпаньола на създателя на марката Paul Sperry – запален яхтсмен и мореплавател, на кого му писва да се пързаля по мократа палуба и разработва идеята си за нова устойчива подметка по модел на лапите на кучето, което се справя много добре със сцеплението докато тича върху замръзналата земя в Кънектикът. Колегите на Sperry по море харесват и искрящо белия цвят на оригиналния модел, който им позволявал да забележат къде се намират обувките им преди да паднат зад борда. Моделът си остава нишов до 1939, когато американския военноморски флот не сключват договор с компанията за правото да го произвеждат за своите моряци.

Kласическите обувки за палуба са ясни. Sperry произвеждат и доста модели за градска среда, които са добър заместител на класическия бял Converse през свободното време. Мокасините Bahama (50 лв.) имат износен вид и декоративни шевове в бяло и могат да се съчетаят отлично с всеки каки или светъл къс или дълъг панталон. Мокасините в камуфлажен десен (110 лв.) без връзки пък са част от колаборацията на Sperry с друга популярна американска марка (Penfield) през 2011 и се появяват на разпродажба точно навреме преди войнишкия маскировъчен десен да стане прекалено досаден през лятото.

Sperry нямат официален магазин в страната, затова ще трябва да се задоволим с намалението и бавната доставка (около месец според страницата) от Fashion Days България. Цялата кампания на Sperry е тук, номерата са ограничени.