Сериозен анализ

© Деян Панайотов

Рано или късно всеки човек стига до психоанализата по един или друг начин дори да става въпрос само за любовните триъгълници и дългите крака на Kim Basinger в Последен анализ. Тази революционна за времето си теория за психичния живот разкрива съществуването на несъзнаваната психична дейност и на практика преобръща дотогавашните представи за човешката психика. Всяко сериозно опознаване на тази област обаче изисква известно задълбочаваме в работата на бащата и майката на психоанализата – австриецът Sigmund Freud (1856-1939). Един от най-известните учени на ХХ век е професор и психотерапевт във Виена, където разработва теорията и практиката на психоанализата преди обяснимо да се спаси от смъртоносната окупация на нацистка Германия и да умре в изгнание в Лондон.

Основната му заслуга пред научното общество и обикновените читатели е метода му за изследване на психиката и за лечение на психични разстройства, които поставят началото на психотерапията. Вероятно познавате концепциите му за несъзнаваното, защитните механизми, фазите на психосексуално развитие, Едиповия комплекс и тълкуването на сънища, но едва сега може да се сдобиете с най-важния му труд за първи път в пълно издание на български език. Сборникът Лекции за въведение в психоанализата съдържа два цикъла с 28 лекции, изнесени във Виенския университет по време на Първата световна война. Впоследствие Freud доразвива теорията си и написва още седем лекции през 1932 с всички новости.

Според издателите четенето на сборника не изисква предварителни познания по темата, защото лекциите са поднесени достъпно и могат да бъдат използвани като първа стъпка за запознаване с психоанализата. Втората със сигурност е ангажирането на професионален терапевт, който да ни помогне.

Сборникът струва 20 лв. и може да бъдат намерена в книжарниците или поръчана онлайн с отстъпка от 20 % (16 лв.) от страницата на Colibri. Най-добре първоначално да се запознаете с откъс от първата лекция.