Boom! Burgers & Steaks

© Вихрен Георгиев

Boom! Burgers & Steaks се появи в центъра на София доста логично в последната половин година, когато в квартала около булевард Витоша изскочиха поне дузина нови барове и ресторанти от гръцки, италиански, български и други смесени стилове и шумният поток на гръцко, испанско и англоговорящи се увеличи значително. Американската кухня в България винаги се е ограничавала до веригите заведения за бързо хранене или злополучни ресторанти като Rancho Ribs и Harley&Davidson, които не просъществуваха повече от година-две. Boom! Burgers & Steaks се опитва да промени статуквото като предлага традиционни американски бургери и стекове от ирландско телешко месо.

© Вихрен Георгиев

Местоположение. Boom Burgers & Steaks се намира в същинския център на София на крачка встрани от шума на булевард Витоша точно до бившата сграда на футболния съюз, малко след първия бутик на Mango и по диагонал срещу най-известния гей клуб в София – ID. Най-добре да стигнете пеша, защото паркирането е невъзможно. Заведението работи всеки ден от 11:30 до 22:00, което изключва възможността да лекувате тежък махмурлук особено ако се будите рано.

© Вихрен Георгиев

Интериор. Първоначалното впечатление на влизане в Boom! Burgers & Steaks е, че сме попаднали в минималистична, уютна и шведска гурме версия на бургер бар или заведение за бързо хранене заради менюто, тухлените стени, отворената кухня (дрехите ни останаха с аромат на бургери въпреки вентилацията), висящите индустриални крушки от високия таван и разноцветните столове на всяка маса. Единственият по-перверзен момент е неоновото лого на стената. Интериорът е правен от архитектурно студио функт, момчетата и момичетата зад Supa Star, +тoва, и Take-a-cake. За съжаление липсва задължителният за подобно место бар, на който можеш да похапваш сам докато пиеш светла или тъмна бира (Hobgoblin), вино или сайдер.

© Вихрен Георгиев

Пространството е много светло и достатъчно просторно, за да вечеряте с големи компании с повече от осем човека без да се притеснявате как ще съберете масите. Подредбата създава усещане за по-класен и бавен ресторант, но все пак говорим за бърза храна и дори да сте с голяма компания и няколко бутилки вино, едва ли ще се задържите повече от час.

© Вихрен Георгиев

Менюто е кратко и собствениците обещават да си остане такова, защото искат да се съсредоточат върху амбициозната цел да предлагат първокласно телешко месо Black Angus, нарязано и смляно същата сутрин. Не успяхме да открием какво точно представлява въпросното телешко месо и защо е толкова специално, затова ще се доверим на собствениците. Освен класически телешки бургер с или без чедър, хрупкав бекон и специален сос, можете да поръчате вегетариански бургер с патладжан и козе сирене или диетичен вариант от телешко без питка, но със салата, гуакамоле, карамелизиран лук и люти чушки. Стековете са бон филе и рибай, но грамажът (250 г) и непосилната за нас цена от респективно 34 лв. и 28 лв. ни съсредоточава предимно върху салатите и бургерите в менюто. До прилежно подредените прибори на всяка маса има задължителния кетчуп Heinz, горчица Colman’s и лют сос Cholula. Телешкото изглежда прясно, както e пояснено още в менюто, но е безсолно и се налага да се възползваме от солницата. Пържените картофки и лучени кръгчета се сервират в хартиен плик и малка купичка. Салата с козе сирене е супер. Десертите се изчерпват с домашен чийзкейк, шоколадов пудинг и бухтички с карамел и кленов сироп. Напитките липсват от менюто, което те поставя в неудобната ситуация да разпитваш какво има и колко струва преди да решиш какво да поръчаш.

© Вихрен Георгиев

Размерът ще ви разочарова ако очаквате голям и тлъст мазен американски бургер като от уличните търговци в Манхатън или специализираните закусвални и бургер барове в града. Същото важи и за картофките и лучените кръгчета. Ще се наложи да поръчате допълнителни ако сте отишли прекалено гладни. Бургерите започват 8,90 лева (респективно 18 за два), което не е много удачно. За сметка на това салатите засищат добре.

© Вихрен Георгиев

Обслужване. Персоналът е изключително любезен без да се натрапва и фамилиарничи излишно и е свикнал на бърз избор заради краткото меню. Boyscout попадна на две симпатични червенокоси девойки с ослепителни усмивки, които действаха бързо. Браво на момичетата. Очевидно заведението разчита на редовни клиенти, но това не пречи на персонала да те ориентира в избора без да ви натрапва добавки и безалкохолно всеки път колкото и да не желаем, както се случва в типични закусвални като Subway и McDonald’s например.

© Вихрен Георгиев

Цени. Boom! Burgers & Steaks не е евтино място. Скромното меню се изчерпва за максимум две посещения. Бургерите струват между 9 и 12 лева, салатите са между 7 и 12 лева, картофките и лучените кръгчета струват 2,90 лева. Подходящо е за бързи срещи с минимум хапване или моментите, в които искате да похапнете бургер в приятна атмосфера без да висите на крак и да чакате на опашка. Нормална вечеря за двама със една салата, два бургера и бира излиза около 40 лева, което го поставя в ценовия клас на повечето софийски пицарии в центъра на града освен ако не наблягаме на виното.

© Вихрен Георгиев

Boom! Burgers & Steaks е в София на ул. Кърниградска 15. Повече информация на www.boomburgers.bg и на +359 (0) 894 420 440. Можете да поръчате за вкъщи на телефона за резервации.