Видео: Ride. От Lana Del Rey и Anthony Mandler

Lana Del Rey се подготвя за преиздаването на дебютния си албум с два видео клипа, които няма как да подминем след като грабят щедро от наследството, естетиката и символите на най-разпознаваемите американски по-културни символи. Девойката първо подготви публиката със своя поръчкова версия на Blue Velvet, а преди няколко дни се появи и Ride – продуцирана от Rick Rubin нова авторска песен, която започва скучно преди да се разгърне мащабно и да те стисне сериозно за гърлото с деликатното напомняне да преосмислиш какво си казал в началото.

Видеото към песента е режисирано от Anthony Mandler (Muse, Jay-Z, Drake, The Killers,  Rihanna и National Anthem на Lana) и продължава традицията на 10-минутните мини филми на актуалните артисти напоследък. И друг път сме писали за подобни истории, но Lana Del Rey може би е единствената мадама, която най-после ще зареже музикалната кариера и ще се опита да стане актриса. Или не. Засега се е ограничила само да играе добре и да напише сценария за историята в Ride. 10-минутното видео към Ride наподобява мини филмов тест, който започва и свършва с три минутен тъжен и привидно автобиографичен монолог от първо лице на Del Rey. Още едно от първите изречения в него (I was a singer, not a very popular one) е директна подигравка с многобройните критици. Почти веднага обаче се хваща потискащата история за проститутка, която обикаля безразсъдно магистралите в пустинята Невада с дебели и космати рокери (секс върху флипера в анонимен бар) или местните мотели с възрастни мъже.

Според NME oсновната референция за видеото на Ride е Blanche DuBois – изнервената, крехка, свръхчувствителна и възбудима героиня на Tennessee Williams от Трамвай Желание, която търси как да спаси проваления си живот. Героинята на Del Rey с гарваново черна коса се занимава с проституция, за да търси сигурност в не особено надеждни случайни мъже.

Друго вдъхновение е Lolita, пренесена в днешно време, но със същата страст към сода в кутийка и близалки – директна отправка към книгата и епизода, в който Humbert Humbert подкупва Dolores Haze с такива дреболии, за да бъде щастлива след като е тръгнало с него. В останалите сцени на Ride Lana продължава да го играе сравнително невинна нимфетка (бяло бельо, панделки), която работи върху по-възрастни мъже, защото е “fucking crazy”. Колата на Humbert Humbert се появява само в началото, за да бъде заменена от мотоциклетите на косматите рокери, които стрелят, пият, пушат и си организират нестинарско родео с машините през нощта.

Символите в Ride са типично американски: червени кецове Converse, обици с разпятие (но без Исус), американския флаг, татуировки, цигари, флипери, пушки и пистолети, индиански пера за глава и други подобни. NME смятат, че Ride е един от последните участници в класацията видео на година. Може, но има още време.

The Paradise Edition на Born To Die излиза на 12 ноември. Второто издание на дебютния албум на Lana Del Rey e двоен диск с осем нови песни, сред които Blue Velvet и Ride. В луксозната версия има диск с ремикси, DVD, четири  и 7-инчов винил с Blue Velvet. Картинките отгоре в по-високо качество са тук.