Клубни хлапета

Фотографът Оги Йорданов е познато име на всички, които следят независимата сцена в Лондон и все още помня една от най-силните кампании на марката Totally Erected в годините, когато се занимаваше повече с мода и по-малко със събития. Йорданов е запален още от малък по фотография, операторското майсторство, затова помага в студиото на баща си преди да потъне надълбоко в апогея на българската клубна култура от началото на 2000 година. Логично веднага след края на висшето си образование се мести в лондонското Сохо и продължава да излиза в търсене на интересни персонажи, наследници на клубните хлапета от края на 70-те и началото на 80-те години в Англия. Камерата го съпътства неизменно и резултатът десетилетие по-късно е първата му дебелата книга с твърди корици New Club Kids: London Party Fashion in the Noughties: над 300 портрета, които ни пренасят доста успешно в ексцентричния и алтернативен свят на новите лондонски Club Kids и тяхното разбиране за клубното преживяване като театър.

След като 90-те преминават предимно под дикататурата на брит попа, пост тачеризма, асид хаус културата и желанието за по-обрани и по-непринудени костюми, авангардните клъбъри се завръщат през последните десетина години с боядисани лица, разноцветни перуки, дрехи от плюшени или надуваеми играчки, найлонови торби и какво ли още не. Децата на Тhe Noughties (доста готина игра на думи, която съчетава в себе си английските нула и палав) възраждат носталгията към 80-тарската музика, кино, мода и таетър. Новото поколение преоткрива една от най-артистичните и интересни суб-култури в историята на Великобритания. Йорданов ги определя като талантливи, информирани и образовани млади хора, които не се боят да изглеждат шокиращо в името на своята доста откровена форма на себеизява. Освен портретите на Йорданов, в книгата е включено и интервю с Princess Julia (клубен DJ и музикален редактор на i-D Magazine) и въведение от самия автор, който разказва за първото поколение Club Kids в Ню Йорк и новите романтици Leigh Bowery, Boy George и Steve Strange.

Най-важното за Оги Йорданов, клубовете и книгата накратко? Роден съм във Варна. Тийнейджърските ми години бяха едно непрестанно парти до около 2000-та, когато клубната сцена в страната за съжаление започна да изчезва и се преместих в Лондон, за да се избавя от чалгата. Следващите десет години прекарах отново в клубове и партита, натъкнах се на уникални индивиди и супер ненормални хора. Книгата ми документира най-интересните от тях.

Как попаднахте в клубната сцена? Мисля, че това е въпрос на ДНК.

Какво ви привлича в историите на клубните хлапета? Като всеки фотограф това което ме впечатлява в тях е абсолютно визуално – неутолимата им жажда за изява и непресъхваща креативност, лудостта и безпардонното им поведение.

Вашите най-големи вдъхновения като фотографи на тази сцена? Определено Jean-Paul Goude, който създаде иконични клипове и портрети на Grace Jones (има я в книгата), Erwin Olaf и David LaChapelle, който и до днес продължава да работи с някои от най-изявените нюйоркски Club Kids. Неговата муза Amanda Lepore също присъства в моята книга, защото често тъй като често беше хост на един от любимите ми клубове – Circus.

Не разбираме нищо от авангардна клубна култура – кои са филмите, книгите и хората, с които да наваксаме? Тази сцена се появява в края на 70-те години на миналия век в лондонския клуб Blitz, където пост-пънкът се преражда в едно ново и много колоритно течение – The New Romantics (познати също и като Blitz Kids). Историята е добре известна. Отегчената от пънка група ексцентрици започват своя вечер в клуб The Blitz. Оттам се формира течението, което познаваме като New Romantics, а медиите ги наричат просто – the Blitz Kids. Терминът Club Kids се появява чак в края на 80-те години в Ню Йорк в клуб Limelight, където Michael Alig, James St James, Richie Rich и Amanda Lepore започват клубна революция с основна цел – партита, наркотици, хедонизъм и безумни визии, разбира се. Изследвайте имената на Princess Julia, Phillip Salon и най-вече Leigh Bowery. Филмите са Studio 54, Party Monster, постановката e Taboo.

Най-добрите подобни партита в Лондон? Постоянно се менят, но Shabba Dabba Da, Circus и Wearable Art в the Egg си струват.

Представянето на New Club Kids: London Party Fashion in the Noughties е утре вечер в Culture Beat. Повече информация за събитието има тук. Книгата може да се купи на място по време на събитието или да се поръча от Amazon за  £12.