Три новели

Когато не слуша музика и не ходи по концерти на Prince, Nick Cave и 100 Кила, Борислав Банев си запълва времето с разходки из Южния парк и четене на книги. Помолихме го да направи обзор на най-силните музикални биографии на издателство Махалото напоследък. Обеща да наминава по-често.

Музикалните биографии крият чара на носталгията и информация за жадния, те са ярка снимка на времето. После осезаемо чувстваш напредък в личното си развитие, особено ако четеш между редовете. Издателство Махалото е най-хубавото нещо за българския рок фен, ако търсиш корените на стила и изследваш контекста на любимата си музика. Преводачите се справят добре с играта на думи, повечето книги имат твърди корици, а селекцията на заглавия е акуратна.

Просто деца на Patti Smith е сърцераздирателна любовна история и хроника на културния нюйоркски авангард от късните 60 и началото на 70-те – уникално време и място, с участието на Andy Warhol, Chelsea Hotel, наркотици и рокендрол. Patti пристига сама в града, за да срещне Robert Mapplethorpe, който все още не е гей и скандален фотограф. Цялата книга е романтичен дневник на невинното десетилетие, в което двамата бохеми живеят, разменяйки си ролите на поет-муза – абсолютно начинаещи в предверието на славата. Краят е предвидим – Patti си купува китара и неусетно стиховете й се превръщат в песни. Robert си купува фотоапарат и започва хардкор садомазо авантюри. Умира през 1989 от СПИН. Patti пише с толкова културологични препратки (за да предаде най-точно вибрацията на епохата), че книгата е препълнена с бележки под линия, повече и от Властелинът на пръстените.

Белези на Anthony Kiedis (и Larry Sloman) е една от най-емоционалните рок-библии за универсалните музикални вдъхновения – любовта и наркотиците. Вокалистът на рап-енд-рол бандата Red Hot Chili Peppers е отгледан от разведен баща и светски дилър, който го учи да пафка на 12 години и да чука гаджетата му. Успехът на Red Hot е съпътстван с много дрога, удряйки дъното (хероин и смърт). За Anthony иглата не е добра или лоша, а просто лекарство и урок по израстване. Фармацевтичните лупинги на героя са толкова емоционални, че превръщат книгата по-скоро в новела, отколкото в суха енциклопедична справка за бандата. На накрая има и такава, като допълнение на българското издание.

Чукът на боговете на Stephen Davis е учебникарски пример как се пише рокендрол бестселър – книгата е толкова брутална и реалистична, че Led Zeppelin я обявят за пълна измислица. Те са описани като банда свине, обладани от черна магия и хероин, които чукат фенките си с жива риба. Хедонистичната история започва с поръчка на списание Rolling Stone за материал описващ “английска банда на върха на славата си, която тръгва на турне (1975) в САЩ.” Редакторът Davis пътува две седмици с частния им самолет, наслаждавайки се на цялата митология секс-наркотици-рокендрол (вдъхновила режисьора Cameron Crowe за филма Almost Famous). Българското издание има допълнителна глава, проследяваща кариерата на членовете на Zeppelin до наши дни.

Цените на книгите са съответно 18/25/30 лв. Можете да ги поръчате онлайн с 20 % отстъпка. Следващият им проект е White Line Fever на Lemmy Kilmister в превод на Насо Русков.