Поп х пет

В днешната ни селекция поп музика отново сме подбрали пет клипа от последните седмици на добре и зле познати момичета, които правят безсрамен и весел поп с поне малко душа. Сред тях са имена като Robyn, Nicola Roberts и (шок и ужас) Shakira.

Почваме с Robyn, която малко късно, но победоносно изкарва нов сингъл от миналогодишния Body Talk – Call Your Girlfriend, едно от ключовите парчета в албума. В него Robyn тренира младеж да бъде искрен с гаджето и да й бие шута заради нея. Прави го обаче с такова нежно състрадание, че чак не можеш да й се разсърдиш. Клипът, в който Robyn чупи стойки в празен склад, предрешена като напреднал хипстър, е заснет с един дубъл и с лекота засрамва повечето клипове с големи бюджети. Ако ти липсва нова музика от Robyn, обърни внимание на  участието й в якото Cardiac Arrest на Teddybears и кажи-речи приличната преработка на Rye Rye на един от запазените номера  на Robyn Be Mine.

Johan Agebjörn успя да издаде два албума от началото на годината. Първият The Mountain Lake беше по-мрачен и електронен, докато вторият Casablanca Nights е кръстен на легендарния диско лейбъл Casablanca Records и съответно е посветен на итало диско и синтпоп. Доста лек и приятен е, подозираме, че ще го повъртим това лято. Някои от най-силните парчета са с вокалите на най-тъжното момиче на света Sally Shapiro, в първия сингъл The Last Day Of Summer обаче гостуват Ercola и новоизгряващата певица Queen Of Hearts.

Не точно класически промо клип, видеото на Florrie по-горе е заснето в Париж като съвместен проект с Dolce & Gabbana по-скоро като рекламен клип за нея и марката. Във филмчето Florrie сладко се излежава, после хапва и, хоп, отива на разходка по парижките улици и кафенета. Направо да те се доизлиза. Всичко става на фона на I Took A Little Something, най-вдигащия трак от последното й EP Experiments, който звучи като един голям триминутен припев.

Дълго време Nicola Roberts беше известна като грозната от Girls Aloud, най-добрата момичешка група от Англия досега. С времето Roberts се научи на самоирония, заряза изкуствения тен, прегърна своята странност и стана отговорна за няколко от по-специалните моменти на групата. След като момичетата се разделиха, тя се пробва с няколко странични проекта, докато не се захвана отново с музика. Както си личи от километри, първата й песен Beat Of My Drum е продуцирана от Diplo, и макар да звучи малко инфантилна и малотрайна определно засрамва творчеството на Cheryl Cole.

За десерт има Shakira. Не можем да кажем, че латино музиката ни е голяма страст, но пък Shakira със сигурност ни е слабост. Aко не заради самата музика, то поне защото е една от по-непринудените и автентични поп звезди. Да не говорим за усмивката и притеснителната й гъвкавост, която никак не ни притеснява. Новият й клип е за Rabiosa от миналогодишния й испаноезичен албум Sale el Sol. Работата е пълно меренге и задължително се консумира на испански и с щипка сол.