Фестивалът Sziget

Вече няколко месеца планираме лятното обикаляне по музикалните фестивали в Европа. Coachella e твърде далеч, освен това вече приключи, Glastonbury e сравнително далеч, скъп и не предлага никаква възможност за нормален сън и душ освен в палатка, затова често се оглеждаме за добрите предложения наблизо.

Фестивалът Sziget се провежда всяка година в средата на август съвсем близо до Будапеща на остров Обудай насред река Дунав. През последните 19 години фестивалът се е наложил като един от големите фестове в Европа заедно с Glastonbury, Melt, Roskilde и останалите. Освен музика, в програмата на Sziget са включени всякакви театрални и танцови представления, изложби и арт инсталации, литературни четения, въобще изкуство във всичките му форми. Датите тази година са между 8 и 15 август 2011. Трябва добре да прецените кои дни са ви най-важни и интересни, защото седем дни безвремени и музика идват прекалено много. Ако съдим по досегашният си опит, четири дни е максимумът, който е нормално да издържим без да ни писне. Неслучайно повечето съвременни фестивали продължават не повече от това.

Сред групите, потвърдили участие на основната сцена досега, са Skunk Anansie (можете да ги гледате и на Spirit of Burgas на 13 aвгуст), The Chemical Brothers, La Roux, Manic Street Preachers, Interpol, The National, Dizzee Rascal, Kasabian, задължителните Pulp (които можете да гледате и на Exit в началото на юли), Gogol Bordello, Maccabees и White Lies. Sziget е и една от малкото възможности да гледаме изтормозената и гениална Amy Winehouse в очакване на нов албум.

Пропускаме World Music Main Stage (Gotan Project, Горан Брегович и неговия „Оркестър за сватби и погребения”) и се насочваме направо към сцената A38-Wan2 Stage, aналог на Fusion Stage на Exit, където свирят всички нови и интересни инди и електронни групи. Тази година там ще са Crystal Castles, Hurts (24 юни на Elevation Festival в Разлог), Peter Bjorn and John, Marina and the Diamonds и Xiu Xiu.

Има и Party Arena с Kid Cudi, Trentemoller, Zombie Nation, 2manydjs, Dubfire и Richie Hawtin, а ние ви препоръчваме да не изпускате в никакъв случай концерта на Motörhead на метъл сцената.

Капитал са публикували много полезен материал с препоръки за това как да стигнете, къде да спите и приблизително колко ще ви струва това. Билети се продават от Eventim.