Жабокът Kermit и още жестоки часовници от Watches & Wonders 2023

Grand Seiko Tentagraph, Oris ProPilot X и Hermès H08

За повечето нормални хора, Часовници и чудеса е нищо повече от красиво словосъчетание без контекст в ежедневието от работа, барове, изложби и секс. За една абсолютно фантазирана и все по-голяма прослойка обаче, Watches&Wonders e най-привлекателното място на планетата в края на март и началото на април.

Женевското изложение (познато преди години като SIHH) събира близо петдесетина от най-добрите часовникарски марки за възпитано надцакване кой какво (ново) ще предложи на близо петдесет хиляди ентусиасти, клиенти и богати колекционери на живо и милиони по света. Обединението на луксозния конгломерат Richemont (собственик на Cartier) с Patek Philippe и Rolex във фондация за промотиране на най-доброто часовникарско изкуство отваря възможност за премиери на стотици нови модели от любимите ви недостъпни (Vacheron Constantin) и по-достъпни (IWC Schaffhausen) марки в столицата на сатенените ръкавици.

Уви, тазгодишното изложение в Палекспо не се отчита с много иновативни часовници, а предимно с доволно количество преработки, минимални промени в дизайна като цветове на циферблата, използваните материали и леки модификации с допълнителни компликации. Няма лошо, ето някои от най-атрактивните часовници на Watches&Wonders 2023:

GRAND SEIKO TENTAGRAPH

Първият механичен хронограф на Grand Seiko е съвсем нова бира за японските майстори от префектурата Ивате. Така нареченият тентаграф всъщност е високочестотен автомат, който тупти с десет удара в секунда (оттам и tenta-та в името). Освен със своя Spring Drive механизъм, Grand Seiko се гордее и със своя висоокочестотен 36-хиляди-удара-в-час механизъм, появяващ се за пръв път в хронограф от японската марка, за да служи като пътеводна светлина за следващото поколение спортни часовници на Grand Seiko. Силовият резерв от 72 часа пък го прави най-издръжливият хронограф от този вид на пазара в момента. Добра новина за активните потребители (онези, които ще го подлагат на изпитания) е, че корпусът и металната каишка са от специален алуминий – 30% по-лек и по-устойчив на надраскване от неръждаемата стомана. Може да бъдете спокойни и за безела, който е от устойчива на надраскване керамика.

CARTIER TANK NORMALE

Rolex и Patek Philippe събират най-дългите опашки на изложението, но Cartier също не отстъпва с постоянни колекционерски хитове последните години. Бижутерийната компания има достатъчно богат архив, за да предлага нови лимитирани версии на величествени класики сезон след сезон и предложенията за 2023 не правят изключение. Оглеждаме се най-вече за новите попълнения в така наречената колекция Privé – място за среща на колекционери, които почитат и изследват легендарните модели на часовникарката къща през нови версии в ограничени серии. Boyscout фаворитът тази година е Tank Normale – последната инкарнация на легендата от 1917, в която всъщност няма нищо нормално. Пропорциите на оригиналния Tank на Louis Cartier отпреди повече от век са запазени и в нормалното възкресение, решено с видим механизъм (в някои модификации), красив корпус от жълто злато с коронка от син сапфирен кабошон и каишка от алигаторска кожа.

ORIS PROPILOT X

Новият PPX на набиращата все по-голяма популярност швейцарска марка Oris печели овациите на публиката не с някакви революционни технологични нововъведения или прекалено рязък завой от своите традиции, а само с хитро предложение как времето и часовниците не бива да се приемат твърде сериозно. Освен с леко смалени пропорции и ярки цветове за циферблата, ProPilot X се завръща и с искряща почит към жабока Kermit. Любимият мъпет на всички намира своето място върху яркозеления циферблат на шест часа като контраст на минималистичния полиран корпус на PPX. Можете да се любувате на позитичната му усмивка в продължение на първите 24 часа от всеки следващ месец, преди да се завърти отново – екстра начин да се заредите с добро настроение за останалите дни.

ROLEX EXPLORER 40

Не бива да прекаляваме, затова селектираме само две от осемте нови предложения и многобройни референтни номера от Rolex на тазгодишното изложение. Освен иконичния силует на Oyster Perpetual в различни модификации (включително Daytona и GMT-Master II), швейцарският гигант разширява серията Explorer с нов референтен номер и диаметър от 40 мм. Семплият циферблат и масивният външен вид са явни знаци за стабилната и високоиздръжлива на коразия конструкция, която може да се справи с най-тежките природни условия (иначе нямаше да се казва Explorer, нали така?). Индексите и стрелките са интегрирани с Chromalight, за да излъчват дълго синьо сияние в среда с намалена видимост и липса на естествена светлина. Когато е ясно и слънчево, въпросните индекси и стрелки са искрящо бели, както си му е редът.

ROLEX OYSTER PERPETUAL

Вероятно най-цветният часовник на изложението хипнотизира с циферблат от тюркоазна основа и различни по размер и цвят многобройни мехурчета в корпуси с размер 31, 36 и 41 мм. Подобно на Explorer 40, и този весел Oyster Perpetual е създаден от издръжлив Oystersteel и задвижван от механичен самонавиващ се механизъм.

HERMÈS H08

Осмицата на Hermès е нагледен урок как да създадеш спортен часовник, който изглежда шик и все пак не прилича на нито един друг ентусиаст в своята многострадална категория. Вместо да изпада в познати клишета, H08 е обновен с нова цветова гама (жълто, зелено, синьо и оранжево) и материали, които го карат да изглежда симпатичен и достъпен за всевъзможни клиенти.

VACHERON CONSTANTIN OVERSEAS MOON PHASE RETROGRADE DATE

Популярният спортен модел Overseas на Vacheron Contantin се появява не само с лунна фаза, но и (за първи път) с една друга интересна компликация, а именно ретроградна дата – дъговидна скала в горната половина на циферблата, чиято стрелка прелита обратно към индекса за първо число от календара в края на всеки месец, за да започне отново. Ретроградните механизми като цяло са леко пипкави, защото изискват натрупване и експлозивно отделяне на енергия многократно, вместо да си вървят бавно и елегантно. Часовникът се предлага не само с метална или гумена, но и с кожена каишка, за да се впише добре не само в спортното ежедневие, но и в по-формален дрескод за специални събития.

CHOPARD ALPINE EAGLE 41 XPS

Елате заради интегрираната метална каишка и останете заради красивия сьомга циферблат в нюанс на име Monte Rosa Pink. Последната модификация на популярния спортен Chopard има отделен секундарник и свръхтънък корпус (3.30 мм). Освен това не е част от ограничена серия, съответно може да се сдобиете свободно с него срещу съответната сериозна сума.

TUDOR BLACK BAY 54

Tudor стартира ицяло нова линия в своата популярна колекция Black Bay. Братската компания на Rolex се ръща към своя знаменит първи Submariner от 1954 с референтен номер 7922, за да го преоткрие без дата, с малък корпус от 37 мм в диаметър и достатъчно промени, за да бъде описван като нещо повече от смален Black Bay 58. Можете да го поръчате с метална или гумена каишка – достъпен подводничар за всяка китка.

IWC INGENIEUR AUTOMATIC 40

Макар IWC да представя Ingenieur още през 1955, името на серията се свързва най-вече с брилянтната работа на Gérald Genta от 70-те и неговите луксозни спортни часовници от неръждаема стомана с интегрирана каишка. Почти половин век по-късно, швейцарската компания обновява иконичния Ingenieur SL на швейцарския дизайнер от 1976 в модел с четири различни модификации на циферблата (черен, сребрист, морскосин и сив) и 40 мм корпус. Колкото до механизма, калибър 32111 на IWC позволява 120 часа непрекъсната работа.

Всички премиери от Watches & Wonders са онлайн ТУК.