Аман от технологии, минаване на Змията в обновената Nokia 6310

По-възрастните сред нас помнят онези страхотни и безвъзвратно отминали времена, когато мобифоните се ползваха само за телефония и есемеси, социалните мрежи не съществуваха, а такива неща като “случайно да имаш зарядно за айфон?” или “ужас, счупи ми се екрана” просто не съществуваха.

Добрият живот започваше с Nokia 3310, минаваше през тънката, сгъваема и много модна Motorola Razr и свършваше с шеги и закачки в някой бар. Именно в такива моменти на болезнена носталгия и напрежение от постоянни известния, имейли и звуци от приложения се сещаме за по-спокойния живот и разходките с направо аналогови телефони като класическата тухла 6310.

Апропо, Nokia е толкова стара работа, че в Boyscout търсачката излизат точно четири резултата за нея. Точно 20 години след премиерата на оригинала, HMD Global възкресява поредна Nokia легенда именно с новия 6310. Подобно на другите носталгични упражнения през годината (3310 и онзи от Матрицата), и този модел е евтин, малък и направо базов мобилен телефон, който е адаптиран съвсем леко не само като дизайн, но и като възможности за съвременния потребител.

За разлика от оригинала, дисплеят е малко по-заоблен и по-голям (2,8 инча), операционната памет е 8МB, вградената памет е 16MB (с възможност за допълнителни 32GB с microSD карта), задната камера (единствената такава) е 0.3-мегапиксела, а радиото е FM. Макар да е наистина базов като характеристики (само червени хиксове срещу всички модерни технологии в сайтовете), батерията с 1150 mAh може да издържи със седмици между две презареждания.

Уви, дизайнът е доста опростена, да не кажем семпла, версия на оригинала, която го лишава от едновремешната разпознаваема идентичност и сексапил на 6210. Силуетът и клавиатурата също нямат нищо общо, но какво да се прави – поне Змията си е същата.

Nokia 6310 струва около 120 лева в магазините за телефони и техника.