ГАЛЕРИЯ: Странните ябълки в портретите на William Mullan

Hidden Rose © 2021 William Mullan

Освен с феноменално разнообразие, различните сортове ябълки могат да се похвалят и с величествени имена. Последното впечалява и нюйоркския самоук, но ужасно талантлив фотограф William Mullan, който изследва многохилядното разнообразие на сортове и наименования още от дете, за да документира индивидуалния им чар с атрактивни, силно стилизирани и много елегантни портрети.

Причината за дългата му страст е едно синестетично изживяване след отхапване на плод от рода розова перла за пръв път на фермерски пазар в родния му град. И макар ябълките да са до болка позната, изключително експлоатирана и неизменна част от човешкото ежедневие и диета, серията Odd Apples успява да ги представи като странно грациозни и абсолютно необикновени плодове по начин, по който не сме виждали досега.

Положителната оценка на тази идиосинкратична естетика от издания като The New Yorker и i-D провокира немското издателство Hatje Cantz да събере цялото визуално и откривателско пътешествие в света на библейския род Ябълкови в тънко томче.

Символът на всичко скъпо (живот, смърт, секс, любов и история) е оставил следа не само в гръцката митология, християнската библия и европейския фолклор, но и в много модерни приказки за мистицизицъм. Портретите на Mullan Обаче са чисти и фокусирани върху индивидуалността на самия плод така, че ежедневното да изглежда специално.

Api Etoile © 2021 William Mullan
Black Oxford © 2021 William Mullan
Calville Blanc © 2021 William Mullan
Frequin Laciatelle © 2021 William Mullan
Pink Pearl © 2021 William Mullan
Grenadine © 2021 William Mullan
Hidden Rose © 2021 William Mullan
Knobbed Russe © 2021 William Mullan
Niedzwetskyana © 2021 William Mullan

Odd Apples (твърди корици, 128 страници, 90 снимки, Hatje Cantz) на William Mullan струва 26 лева онлайн тук.