Larry Fink е бил на най-добрите партита (и има снимки да го докаже)

George Plimpton, Jared Paul Stern и Cameron Richardson, януари 1999 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen

Има някакъв зловещ мазохизъм в това да разглеждаме снимки от жестоки партита по време на карантина. Но не тези от камерата на телефона, а класна фотография на зли майсторчета, които провокират още по-тъмни мисли за психичното здраве и терзания кога най-после ще можем да се забавляваме както преди.

Един от гореспоменатите майстори е Larry Fink – но не онзи милиардер и основател на гигантската инвестиционна компания BlackRock, а един друг прословут бруклински магьосник, посветил последните 65 години на черно-бялата фотография на хора по партита и в различни социални ситуации. Последното въобще не е случайно, тъй като американецът е учил социология в нюйоркското The New School for Social Research, преди да напусне Голямата ябълка и да се премести в Пенсилвания.

Ергенско парти, март 1994 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen

Очаквано, хората винаги са в центъра на неговата работа, а фотографските му серии и монографии са фокусирани тематично върху различни социални групи. The Vanities събира кадри на холивудски знаменитости по партита през годините, на които Fink присъства като официален гост или официален фотограф. За добро или зло, вместо да се забавлява, нашият човек влиза в ролята на мълчаливия наблюдател (нещо като нашето положение в момента – бел.ред.) и стои встрани, за да улови непринудени жестове и интимно общуване между хора, които не обичат да се разкриват пред голяма публика.

Освен да документира погледи зад рамо, усмивките, целувките и танците на богатите и известните, Larry Fink снима всевъзможни откривания на изложби, гала вечери и частни партита, които контрастират на субектите в серията Social Graces – работническото семейство Sabatine-ови, които живеят в малкото градче Мартинс Крийк, Пенсилвания. Детайлите от неговия обикновен живот с торти за рождени дни и пълни чинии със спагети оформят съвсем друг и кардинално различен свят, който допълва калейдоскопа на Fink от различни социални класи, без да им поставя оценка.   

Парти на GQ, август 1997 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen

Всеки кадър на Fink е фокусиран върху човека така, че да не отразява директно неговия социален статус, а да оставя дребни детайли от облеклото и поведението, които да говорят сами за себе си. Без да бъдат стилизирани от дистанция и да се превръщат в икони, а само в наглед банални, но винаги интересни и забавни ситуации. Aмериканският фотограф има самостоятелни изложби в Музея за модерно изкуство и музея Whitney в Ню Йорк, но последната му голяма ретроспектива е в Европа за първото тримесечие на 2021.   

Освен гореспоменатите серии, Larry Fink – Retrospctive в немската Galerie Bene Taschenвключва и музикалните The Beats и Somewhere There’s Music, а същои спортната Boxing Images.

Парти на Peter Beard, Ню Йорк, ноември 1977 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen
The Vanities: Meryl Streep и Natalie Portman, Лос Анджелис, 2009 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen
Studio 54, Ню Йорк, май 1977 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen
Коледа с Pat Sabatine, Мартинс Крийк, Пенсилвания, декември 1983 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen
Парти на New York Magazine, Ню Йорк, октомври 1977 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen
The Vanities: Sean Diddy Combs, Лос Анджелис, 2001 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen
Cecilia вкъщи, Болоня, Италия, май 2018 © Larry Fink/ Galerie Bene Taschen

Изложбата Larry Fink – Retrospective е в кьолнската Galerie Bene Taschen до 3 април, но за момента може да се разгледа частично само онлайн.