Studio Ghibli пуска 400 кадри от красивите си анимета безплатно

Спомени за Марни (2014) © Studio Ghibli

Когато не се тормозим с претенциозно европейско кино и не толкова претенциозни сериали, обичаме да тушираме житейските несгоди и екзистенциални драми чрез ескапизъм във фантастични светове, пълни със сюрреалистични картинки и емоционален реализъм.

Най-доброто място за последното обикновено е само едно. Японското Studio Ghibli е влиятелното и потентно аниме хапче, което стои зад велики класики като Принцеса Мононоке (1997), Моят съсед Тоторо (1988) и по-малко познати, но култови хитове като Порко Росо (1992) – да, заглавието е красноречиво, антропоморфни прасета се борят с пирати на бибплани някъде над Адриатика през 30-те.

Вятърът се надига (2013) © Studio Ghibli

Ако горните имена са ви добре познати (да не кажем любими) и имате нужда от малко позитивна енергия в тези странни дни, то студиото на Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki, Isao Takahata и Yasuyoshi Tokuma се притичва на помощ с 400 кадри от осем от своите филми, които могат да бъдат свалени безплатно ей така, без особен повод или имейл в замяна.

На хълма с маковете (2011) © Studio Ghibli

Кадрите от Спомени за Марни (2014), Приказка за принцеса Кагуя (2013), Вятърът се надига (2013), На хълма с маковете (2011), Тайният свят на Ариети (2010), Поньо от скалата край морето (2008), Приказки от Землемория (2006) и Отнесена от духовете (2001) са придружени от ръкописна бележка от Toshio Suzuki, които моли да ги ползваме свободно в границите на здравия разум.

Тайният свят на Ариети (2010) © Studio Ghibli

Или, възпитаният японски начин да намекне, че е окей да шибнем на десктопа, върху телефона и в жестоки миймове за Пеевски (опазил ги господ – бел.ред.) в Twitter и Instagram, но не и в масово производство на незаконен мърч от тениски, чаши, калъфи и какво ли още не. Страницата е на японски, но всичко е ясно като прекрасен ден във фантастичната вселена на Studio Ghibli.

Вятърът се надига (2013) © Studio Ghibli
Приказки от Землемория (2006) © Studio Ghibli
Отнесена от духовете (2001) © Studio Ghibli

Безплатните картинки от филми на Studio Ghibli са онлайн тук.