Men to Avoid in Art and Life: онези, които (уж) знаят всичко

Феминистката книга на Nicole Tersigni се ражда като много други хумористични хитове от последните години – онлайн. Спонтанната идея да комбинира класическо изобразително изкуство със саркастични надписи чупи Twitter и ескалира до чудно албумче за подарък само година след първоначалната си поява.

Men to Avoid in Art and Life резюмира по великолепно лековат начин туитър миймовете на своята авторка за така наречения mansplaining – снизходителният и покровителствен обяснителен режим на мъже към жени, за да илюстрира тяхното откровено раздразнение от тормоза на всевъзможни тролове, сексперти и всевъзможни други идиоти.

Добронамерената реакция на всички онези добре познати моменти от типа Извинявай, мила, но нека ти обясня какво точно имаш предвид визира и други аналогични ситуации като страстните спорове за обективиране и улично подсвиркане и даване на съвети за езда на жена, която притежава цяла конюшня.

Така де, никой няма нужда от още малко посредственост от всезнайковци, които се опитват да я замаскират като гениалност. Дори да не може да проникнете в многопластовата емпатия на Tersigni и използването на духовитото и много иронично чувство за хумор като оръжие на бунта, поне ще се насладите на отлични картини. Кой каза арт критика?

Men to Avoid in Art and Life (96 страници, твърди корици, Chronicle Books) на Nicole Tersigni струва онлайн тук.