Интерактивната карта на долните БГ кръчми е супер

В живота на всеки човек се случва да се появи онова смертелно отегчение от въпроса къде ще ядем и постоянното изпробване на нови места на цената на много компромиси и немалко пари. Понякога, всичко от което имаме нужда, е семпла, евтина и доказала се през годините кръчма, която забива нож в сърцето на особено претенциозни гурме сноби и обладава душата и дрехите им като тежък цигарен дим, пропит с аромат на кисело зеле, смилянски боб и свински пръжки.

Останалите си имаме алтернатива в лицето на полиформатните визуални артисти и ужасно креативни агенти Катерина Васева и Мартин Бакържиев и тяхната Долна.бг – интерактивна карта на най-долните кръчми в България,  която събира на едно място, ревюира по забавен начин и разказва забавни истории за всевъзможни павилиони, кафе аперитиви, шкембеджийници, тенекии, гаражи и скрити дворчета, за които важат съвсем други правила на играта.

Или, казано по друг начин, само колоритни места като Гаражадо Орлов мост, в които можеш да срещнеш всичко между английска професорка по литература, софийски IT хипстър и долни пияници с големи ракии, които попълват кръстословици. Защото кой не иска да удари непретенциозна гозба в Хепатита, Грифона, Белоградчишките скали или при Миле?

Мартин Бакърджиев

От колко време съществува картата и защо я правите? Зачена се в период от време, в който царуваше свобода, безгрижие и мозъчно възвисение – и двамата бяхме безработни преди две години. По това време почти всяка пиянска хрумка и пристрастие водеше до идея за нов проект: било то интерактивни комикси, браузър игри и така нататък. Същият този творчески дух, съпътстван от безкрайната ни любов към кръчмите и бисерите, които могат да бъдат открити в тях, накара този проект да напусне хаоса в главите ни и да се разположи удобно в домейна Долна.бг.

Как избирате кръчмите, в които хапвате и какви са критериите за включване на долна кръчма в сайта? За да може едно заведение да се окаже сред съмишлениците си на нашата карта, преди всичко, първо трябва да бъде кръчма – да може да се хапва, да може и да се пийва. Барове без ядене и столове без пиене не ни устройват. Още повече, кръчмата трябва да е долна, което щателно се преоценя от няколко съвсем долни критерия, които сме поставили: 1. непретенциозна, но уютна атмосфера; 2. подканващ, харизматичен кръчмар, който знае по-добре от теб какво желаеш; 3. уникални домашни производства, които не би намерил другаде; 4. народни цени; 5. и може би най-важният и най-долният критерий – да се лее. Няма установени правила и формула, по които това се постига. В една кръчма просто или се лее, или не се лее. 

Топ 3 места в София, на които сте се връщали повече от веднъж? Местата, които най-често посещаваме и без които не можем и да си помислим да живеем са При Дедо Мацо в Княжево, където няма никакъв дедо, но за сметка на това три лели те обгрижват като хан с домашна сезонна храна, закриляни от достигащи до небето борове. Ашурбанипал или още известно като При Фреди, където можем да хапнем екзотична арабска кухня в моментите, в които ни е писнало от балкански манджи. Излишно е да казвам, че домашната си я сипваме директно от хладилника, без да питаме. За финал ще споменем и Малкия Стадион, който макар и да не се слави с най-зашеметяващата кухня, е вечно спасение за душата в тежките зимни дни със своите обезцветени, пропити с дим соц тапети, вечно празния, но някак си успокояващ начумерен поглед на сервитъорката и обедно меню в два след полунощ. И единственото място, където музиката бясно и еклектично препуска от тежка естрада, руски шлагери, Whitney Houston и императорския марш от Междузвездни войни. Без преходи.

Катерина Васева

Най-безумните истории, които сте подочули или видели в долна кръчма? Почти всяко посещение в долна, което се проточи повече от два часа, се превръща в безумна история, която често бива замътена от домашната ракия, която поддържа огъня. Разни малки историйки може да откриете и в описанията, които слагаме под всяка кръчма в картата. Но за да не останем голословни, ще кажем, че често, когато сме на път и нямаме сведение за местната фауна, ни се налага да използваме долния си нюх в откриването на нови райски местенца. По подобен начин, съвсем случайно озовали се в грузинския град Чиатура (откровено приличащ на Сталинова смела фантазия за социалистически Дисни парк), срещнахме проблеми с намирането на каквото и да е място за спане и затова просто решихме да се приютим в някоя местна долна. Пет минути по-късно, вече ни черпеха с водни чаши домашен коняк, слушахме музика от всички краища на Черноморието и естествено ни бяха осигурили непретенциозна стая с легло на горния етаж. Детайлите, като всеки друг път, плуват някъде на дъното на чашите.

Има ли долна кръчма с хубав интериор или двете са взаимноизключващи се понятия? Тук се сблъскват двете ни същности: на архитекти и на долни пияници. Архитектура не практикуваме отдавна, така че властващият друг критерий определя всички долни кръчми като прекрасни отвън, отвътре и от сърце. В много случаи, предразполагащата атмосфера на една долна кръчма се постига с много по-различни средства от скъпи мебели и лъскави материали. Като години, наслоени с енергията, историите и тютюневия дим на уникатите, посетили мястото. Тези неща не ги продават в Ikea.

Мобилно приложение кога? Скоро, надяваме се, заедно с още много допълнителни екстри, които сме замислили: долна класация, долни ревюта, долни баджове и така нататък. За съжаление, девелъпърската по-добра половинка от екипа е strictly web и не отбира много от приложения, така че ни е нужен съпорт.

Долната карта е онлайн тук.