Adidas ще спасява природата с пластмаса от океана

Сещате се за безбройните пластмасови отпадъци във водата и по златните плажове на прекрасното българско Черноморие, нали така? Значи може да си представите какво количество изкуствени и трудноразградими боклуци се изсипват ежегодно в световните океани. Аdidas и организацията Parley for the Oceans взимат присърце проблема и вече повече от година работят усилено върху преобразуването на стари хрилни мрежи и пластмасови отпадъци във високотехнологични влакна, които могат да бъдат използвани за създаването на всякакви продукти.

Прототипът от миналата година вече е готов – горната част на тюркоазено сините кецове за бягане на снимките тук е произведена от специалната пластмаса Parley Ocean Plastic, извлечена от Малдивите и впрегната в технологията на Adidas за създаване на много добра адаптивна конструкция на спортните обувки, за да се чувстваме по-комфортно спрямо нуждите на своето стъпало. Уловката в конкретния модел е, че за момента има само петдесет чифта за цял свят, които ще се разиграят чрез игра в Instagram и ще трябва да почакаме до втората половина на 2016 за масово производство.

Така де, едва ли някой се заблуждава, че подобни усилия са първата правилна капка в морето, пардон, океана. Нали все пак трябва да се почне отнякъде?